X

Comuniștii și socialiștii cer audierea președintelui Comisiei Pre-Vetting, Herman von Hebel

Comuniștii și socialiștii cer audierea președintelui Comisiei Pre-Vetting, Herman von Hebel

Comuniștii și socialiștii au cerut audierea în Parlament a președintelui Comisiei independente  de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor  – Comisia Pre-Vetting, Herman von Hebel, în legătură cu scandalul de corupție în care s-a pomenit.

Citește și: Minut de reculegere în Parlament în legătură cu atentatul terorist din Moscova

„Autoritatea acestei persoane pune la îndoială procesul de vetting în R. Moldova. Trebuie să vină aici pentru a confirma sau infirma aceste acuzații”, au invocat deputații din opoziție.

Președinta Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, Veronica Roșca, a considerat că inițiativa opoziției este, de fapt, o tentativă de „perpetuare în spațiul public a unor acuzații nefondate”.

”Nu vă va reuși niciunuia dintre cei care considerați că corupția în R. Moldova poate și trebuie să aibă câștig de cauză”, a precizat Veronica Roșca.

Propunerea deputaților BCS nu a acumulat numărul necesar de voturi. Iar deputata grupului „Șor”, Marina Tauber, a cerut audierea ministrei Justiției, Veronica Mihailov Moraru. Nici propunerea lui Tauber nu a fost acceptată.

„Este clar că nu vă plac rezultatele. Cei mai corupți nu trec vettingul și asta vă supără. Lăsați omul să-și facă treaba”, a comentat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Precizăm că, recent, integritatea lui Herman von Hebel a fost pusă la îndoială în cadrul unei investigații publicate pe anticorupție.md. Potrivit sursei citate, Herman von Hebel a activat în perioada 8 martie 2013 – 16 aprilie 2018, în calitate de grefier la Curtea Internațională Penală de la Haga, iar presa olandeză scria, în 2018, că activitatea administrativă a lui Herman von Hebel ar fi fost afectată de ilegalități și ar fi cauzat prejudicii Curții Internaționale Penale în valoare de cel puțin 760.000 euro. 

Tags: audieri în ParlamentComisia Pre-VettingComuniștii și socialiștiiHerman von HebelIgor GrosuMarina TauberParlamentul R. Moldova
Știrile zilei