X

Comunitatea evreiască din Austria se teme de ascensiunea la putere a extremei drepte

Directorul comunităţii evreieşti din Austria le-a cerut luni conservatorilor (OVP) şi social-democraţilor (SPO) să nu coopereze cu Partidul Libertăţii (FPOe, extrema dreaptă) în contextul în care liderul OVP, Sebastian Kurz, care participă la convorbiri pentru formarea unei coaliţii de guvernare, a vorbit despre o suprapunere cu FPO, relatează Reuters, conform agerpres.

Kurz, al cărui partid OVP a câştigat alegerile în această lună, dar nu a obţinut majoritatea, cu 32% de voturi exprimate, a declarat duminică că partidul său are un teren comun cu FPO pe ‘multe probleme’ şi că a avut convorbiri constructive cu liderul FPO, Heinz-Christian Strache.

Citeşte şi: BACŞIŞUL dat de Einstein în Japonia, scos la licitaţie în Israel

‘Când lupul naţionalist îşi pune piele de oaie albastră nu îşi schimbă firea, numai aparenţa’, a afirmat Oskar Deutsch, liderul principalei asociaţii evreieşti din Austria într-o scrisoare deschisă pe Facebook adresată către ambele partide de centru.

Albastru este culoarea Partidului Libertăţii.

‘Dacă OVP şi SPO cred că pot îmblânzi lupul se înşeală’, a spus Deutsch.

Fondat de foşti nazişti, în urmă cu şase decenii, Partidul Libertăţii a obţinut aproape un sfert din voturi în alegerile parlamentare din 15 octombrie, cu un mic ajutor al social-democraţilor.

În 2000, UE a impus sancţiuni Austriei ca urmare a participării FPO la guvernare. Un astfel de pas pare puţin probabil astăzi, având în vedere mişcările populiste din Europa care au condus la Brexit şi au adus Alternativa pentru Germania (AfD, de extremă dreaptă) în parlamentul german.

Vezi şi: Imagini ŞOCANTE. Un bărbat aruncă cu sânge rece o femeie pe şinele de cale ferată – VIDEO

Strache insistă asupra faptului că antisemiţii nu au loc în FPO de astăzi, care în mod obişnuit îi expulzează pe membrii care depăşesc măsura. El a vizitat memorialul Holocaustului de la Yad Vashem din Ierusalim şi a calificat antisemitismul drept o crimă.

‘FPO face ţapi ispăşitori din persoane care gândesc şi arată diferit’, a subliniat Deutsch, adăugând că ‘aproape zilnic’ au fost înregistrate incidente rasiste şi antisemite.

‘Vizite simbolice în Israel nu pot anula toate acestea. Comunitatea evreiască nu va trece peste aceasta’, a spus el.

Kurz a încheiat prima serie de convorbiri cu liderii tuturor facţiunilor parlamentare, la sfârşitul săptămânii trecute, şi intenţionează să participe rapid la convorbirile formale pentru o coaliţie şi să formeze un guvern în decurs de două luni.

‘Din punctul meu de vedere este clar că există o conformitate în ceea ce priveşte conţinutul pe multe probleme cu FPO’, a spus Kurz duminică seara. Atât conservatorii, cât şi extrema dreaptă doresc reducerea imigraţiei şi reducerea taxelor fiscale pentru companii.

Tags: Austriaevreiextrema dreaptaHeinz-Christian StracheOskar DeutschOVPPartidul Libertăţii (FPOe)Sebastian KurzSPO
Categorii: Diaspora