Comunitatea internaţională îi aduce un omagiu lui Stephen Hawking

Publicat:

Comunitatea academică şi ştiinţifică internaţională şi-a exprimat regretul profund după anunţul morţii cunoscutului astrofizician britanic Stephen Hawking (76 de ani), în primele ore ale zilei de miercuri. 

“Profesorul Hawking a fost o persoana unică, de care ne vom aduce aminte cu afecţiune, nu doar la Cambridge, ci în întreaga lume”, a declarat Stephen Toope, vicepreşedintele Universităţii Cambridge, unde Hawking a studiat şi a lucrat. “Contribuţiile sale excepţionale la cunoaşterea ştiinţifică, la popularizarea ştiinţei şi matematicii lasă o moştenire de neşters”.


Citeşte şi: Stephen Hawking a murit la vârsta de 76 de ani

Pe Twitter, NASA a adus un omagiu “faimosului fizician şi ambasador al ştiinţei”. “Descoperirile sale au deschis un univers al posibilităţilor pe care noi şi lumea continuăm să îl explorăm”, a apreciat agenţia spaţială a SUA, transmite agerpres.

“Moartea sa lasă în urmă un vid intelectual. Dar nu este vorba despre un gol, ci mai degrabă despre un fel de energie care impregnează textura spaţiu-timpului, care sfidează orice măsură”, remarca pe Twitter astrofizicianul american Neil deGrasse Tyson.

Lumea politică a reacţionat la rândul său cu tristeţe la anunţul făcut de familia omului de ştiinţă.

Stephen Hawking a fost “o sursa de inspiraţie pentru noi toţi, indiferent de situaţia noastră, pentru a ajungem la stele”, a declarat secretarul de stat britanic pentru veterani, Tobias Ellwood. “El a tras draperiile şi ne-a oferit o privelişte asupra a tot: asupra universului şi asupra puterii spiritului uman”, a reacţionat pe Twitter secretara de stat pentru dezvoltare Penny Mordaunt.

La rândul său, premierul indian Narendra Modi şi-a exprimat admiraţia pentru omul de ştiinţă britanic, declarând că acesta “a făcut lumea un loc mai bun”.

Născut la 8 ianuarie 1942, Stephen William Hawking a fost unul dintre cei mai renumiţi oameni de ştiinţă din lume, fiind comparat cu Albert Einstein sau cu Isaac Newton.

Citeşte şi: Donald Trump îşi doreşte ca SUA să-şi formeze o ‘armată spaţială’

Cercetările sale s-au axat pe reconcilierea teoriei relativităţii cu teoria cuantică în încercarea de a explica crearea universului şi funcţionarea acestuia.

În 1974, la vârsta de 32 de ani, Hawking a devenit unul dintre cei mai tineri membri ai Royal Society, cea mai prestigioasă instituţie ştiinţifică din Marea Britanie, iar în 1979, a fost numit “Lucasian Professor of Mathematics” la Universitatea Cambridge – ocupând postul deţinut odată de Isaac Newton.

Suferind de scleroză laterală amiotrofică (denumită şi boala Lou Gehrig), cu care a fost diagnosticat la vârsta de 21 de ani, Hawking era imobilizat într-un scaun cu rotile şi putea comunica doar prin intermediul unui computer şi al unui sintetizator vocal. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări Doi...

13 lucruri neștiute despre Cristiano Ronaldo: CR7 este studiu de caz academic și are o legătură pe viață cu un fost președinte american

13 lucruri neștiute despre Cristiano Ronaldo: CR7 este studiu de caz academic și are o legătură pe viață cu un fost președinte american Cristiano Ronaldo,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.