Comunitățile etnice din R.Moldova susțin integrarea europeană

Publicat:

Comunitățile etnice din R.Moldova susțin integrarea europeană

Comunitățile etnice din Republica Moldova își consolidează relațiile în contextul procesului de integrare europeană. În acest sens, mai multe organizații ce reprezintă minoritățile naționale de la noi din țară au semnat o adresare, prin care și-au exprimat sprijinul pentru avansarea pe calea aderării la Uniunea Europeană și au cerut forțelor politice să conlucreze pe această direcție.

„Noi, conducătorii organizațiilor etnoculturale, suntem convinși că datorită alăturării Republicii Moldova la familia europeană, va fi consolidată, în totalitate, democrația, egalitatea în drepturi, prosperitatea și toate comunitățile etnice vor avea posibilitatea să se dezvolte și să contribuie activ la bunăstarea generală”, a precizat Alexandru Caculia, membru al diasporei georgienilor din Republica Moldova, potrivit moldova1.md.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

„Slavă lui Dumnezeu că majoritatea oamenilor înțeleg tensiunea care există în lume și faptul că Uniunea Europeană oferă, în acest sens, o umbrelă de securitate”, a spus Venera Gasparean, diaspora armenească din Republica Moldova.

„Susțin drumul președintelui țării, suntem de acord, vrem să devenim membri ai Uniunii Europene”, a spus Dmitri Lecarțev, Congresul Național al Ucrainenilor.

Reprezentanții comunităților etnice au cerut forțelor politice să îi implice mai mult în activitățile procesului de integrare în Uniunea Europeană și chiar în implementarea reformelor ce țin de respectarea drepturilor minorităților naționale, condiții ce se regăsesc și în capitolele de negocieri.

„Uniunea Europeană și legislația europeană apără foarte bine minoritățile naționale și drepturile omului, am discutat asta și cu deputații. Fără a îndeplini toate punctele ce țin de aderare, nu vom avea nicio cale către Uniune”, a menționat Vitalie Mrug, Consiliul coordonator al Organizațiilor etnocultura.

„Eu sunt sigură că fiecare cetățean din țara noastră, oricare ar fi limba de vorbire și etnie, își dorește să trăiască în pace, să se dezvolte, să aibă condiții de dezvoltare pentru copii, pentru sate, pentru orașe, și în acest context este bine să lansăm acest dialog, această platformă în care toate etniile din Republica Moldova să fie alături, într-un îndemn comun, pentru o Moldovă europeană”, a precizat Marcela Adam, deputata PAS.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

În jur de 40 de entități etnoculturale au semnat adresarea, însă apelul este deschis și pentru alte organizații. Acțiunea este parte a programului privind consolidarea relațiilor interetnice în Republica Moldova în contextul integrării europene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ministrul francez de interne nu exclude o implicare străină în sabotajul asupra căilor ferate înainte de JO 2024

Ministrul francez de interne nu exclude o implicare străină în sabotajul asupra căilor ferate înainte de JO 2024 Ministrul de interne al Franţei a declarat...

Dispozitive medicale costisitoare, tăinuite de controlul vamal, depistate la vama Leușeni

Dispozitive medicale costisitoare, tăinuite de controlul vamal, depistate la vama Leușeni Cazul a fost documentat de funcționarii postului vamal Leușeni, după ce au supus controlului...

În ultimul an, în R.Moldova au fost înregistrate peste 2800 cazuri de hepatite virale

În ultimul an, în R.Moldova au fost înregistrate peste 2800 cazuri de hepatite virale În anul 2023 în țara noastră au fost înregistrate 2.807 cazuri...

Au făcut cale întoarsă la frontieră: 30 de persoane au primit refuz de intrare în țară, în ultimele 24 de ore. Câte au ieșit...

Au făcut cale întoarsă la frontieră: 30 de persoane au primit refuz de intrare în țară, în ultimele 24 de ore. Câte au ieșit...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.