X

Concentrațiile de metale grele din majoritatea ciocolatei nu prezintă riscuri pentru sănătate (studiu)

Concentrațiile de metale grele din majoritatea ciocolatei nu prezintă riscuri pentru sănătate (studiu)

Concentrațiile de metale grele găsite în porții unice de ciocolată și produse pe bază de cacao sunt prea scăzute în majoritatea cazurilor pentru a reprezenta un risc pentru sănătatea consumatorilor, arată o cercetare care urmează să fie publicată joi în revista Frontiers.

Unele grupuri de consumatori și agenții independente de testare au raportat anterior contaminarea cu metale grele a produselor pe bază de cacao, cum ar fi ciocolata neagră, cauzele posibile fiind tipul de sol în care este cultivată cacaua și prelucrarea industrială, potrivit Reuters, scrie stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității George Washington și ConsumerLab.com au constatat că 70 dintre cele 72 de produse care conțin cacao pe care le-au analizat s-au situat sub limitele stabilite de Food and Drug Administration (FDA) pentru contaminarea cu plumb.

Aceștia au declarat că rezultatele studiului lor au arătat că este posibil ca produsele să nu prezinte un risc pentru sănătate atunci când sunt consumate ca porții unice, deși porțiile mai mari ar putea depăși limitele stricte stabilite în California printr-o lege cunoscută sub numele de Prop 65.

Porția unică recomandată pentru ciocolată este de aproximativ 30 g până la 60 g. „În cazul în care produsele contaminate în ansamblu sunt consumate în cantități mici și rar de către cei mai mulți, acești contaminanți pot să nu reprezinte o preocupare pentru sănătatea publică”, se arată în lucrare, care se încheie cu un apel pentru mai multe teste ale produselor de consum.

„În schimb, dacă multe astfel de produse sunt consumate destul de regulat de către consumatorul mediu, expunerea la aditivi poate constitui o preocupare pentru sănătatea publică”.

Cercetarea de lungă durată a analizat 72 de produse pentru potențiala contaminare cu metale grele precum plumbul, cadmiul și arsenicul în patru cohorte diferite în 2014, 2016, 2019 și 2022.

„Concentrațiile mediane ale fiecărui metal testat au fost mai mici chiar și decât conservatorul Prop 65”, au adăugat aceștia, referindu-se la legislația strictă din California privind contaminarea alimentelor, utilizată ca punct de referință pentru studiu.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

„Cu toate acestea, consumul unora dintre produsele testate sau mai mult de o porție pe zi în combinație cu surse care nu sunt derivate din cacao … se poate adăuga la expunerea care ar depăși (limitele) Prop 65”.

Cercetătorii au utilizat legislația californiană deoarece aceasta stabilește limite de contaminare pentru cele trei tipuri de metale grele testate, în timp ce regulamentul FDA stabilește limite doar pentru plumb.

Tags: ciocolatămetale
Diverse