Un concert în sprijinul prizonierilor politici catalani a avut loc la Barcelona

Publicat:

Zeci de mii de oameni au asistat sâmbătă pe un stadion din Barcelona la un concert în sprijinul a zece foşti lideri separatişti catalani, aflaţi în prezent în închisoare, informează agerpres .

Spectatorii agitau steguleţe galbene pe care era scris în catalană şi în engleză “Republica Catalonia – LIBERTATE – prizonieri politici”, potrivit imaginilor de la concert difuzate în direct pe internet. Unii spectatori purtau căciuli de culoare galbenă, aleasă pentru a-i reprezenta pe deţinuţi, iar alţii aveau pe umeri drapele catalane.


Obiectivul evenimentului este să strângem contribuţii pentru cutia solidarităţii, “în sprijinul prizonierilor politici catalani”, se menţiona într-un comunicat al Adunării Naţionale Catalane (ANC), care vindea bilete cu preţuri cuprinse între 10 şi 30 de euro. Zone din tribune erau goale, la circa o jumătate de oră după începerea concertului, a remarcat AFP.

Citește și : Marşul Unirii din Chişinău, cu prilejul Zilei Naţionale a României a adunat peste 3000 de participanți

“Estimăm că au fost circa 50.000 de persoane”, aproape de capacitatea totală a stadionului (55.000 de locuri în cazul concertelor), a asigurat un purtător de cuvânt al ANC, care a mai explicat că 45.000 de bilete s-au epuizat în prevânzari şi restul au fost cumpărate direct de la ghişee.

Între cântece, apropiaţi ai deţinuţilor ţineau discursuri, citind adesea scrisori redactate de deţinuţi din celulele lor. “În două luni, aţi făcut mai mult pentru libertate şi democraţie decât au făcut în timpul dictaturii franchiste cei care guvernează astăzi Spania”, a declarat preşedintele ANC, Jordi Sanchez, într-o misivă citită de fiul său. “Sunt sigur că voi ieşi curând din închisoare”, adaugă liderul separatist, inculpat pentru rebeliune şi încarcerat la 16 octombrie împreună cu Jordi Cuixart, liderul altei asociaţii separatiste importante, Omnium Cultural, care plănuieşte un alt concert duminică, tot la Barcelona.

În afara celor doi, opt membri ai guvernului catalan, destituit la sfârşitul lunii octombrie de Madrid după proclamarea independenţei în parlamentul catalan, se află în detenţie provizorie în cadrul unei anchete pentru rebeliune şi răzvrătire, printre ei numărându-se şi fostul vicelider catalan Oriol Junqueras. Toţi vor afla luni dacă cererea lor de punere în libertate va fi aprobată de judecătorul Curţii Supreme însărcinat cu acest proces, care i-a audiat vineri.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda Președintele turc, Recep Erdogan, a fost în tribunele stadionului...

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani România este ţara care are cea mai tânără bunică, la...

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.