Condamnările la moarte împotriva a trei saudiţi, comutate la 10 ani de închisoare

Publicat:

Condamnările la moarte pronunţate împotriva a trei saudiţi ai minorităţii şiite au fost comutate la 10 ani de închisoare, a anunţat duminică seară un organism oficial, în contextul în care Riadul doreşte să-şi îmbunătăţească bilanţul în privinţa drepturilor omului, relatează luni France Presse, potrivit agerpres

Ali al-Nimr, Daud al-Marhun şi Abdallah al-Zaher, la acea vreme minori, au fost arestaţi în 2012 şi condamnaţi pentru “terorism” după ce au participat la proteste antiguvernamentale.


Citește și : Moussa Faki Mahmat, reales preşedinte al Comisiei Uniunii Africane

“Ali al-Nimr a fost condamnat la o nouă pedeapsă de 10 ani de închisoare, ce acoperă timpul petrecut (în detenţie), ceea ce înseamnă că va fi eliberat în 2022”, a declarat Comisia pentru Drepturile Omului (HRC) din regat într-un comunicat.

“Daud al-Marhun şi Abdallah al-Zaher au fost condamnaţi din nou la câte 10 ani fiecare, inclusiv timpul de detenţie, şi vor fi eliberaţi în 2022”, a adăugat HRC.

Acest organism a anunţat în aprilie anul trecut că regatul pune capăt pedepsei cu moartea pentru condamnaţii pentru infracţiuni comise când erau minori (sub 18 ani).

“Este ciudat să vorbim despre progres când un tânăr a petrecut aproape zece ani pe coridorul morţii pentru că a participat la o manifestaţie paşnică, dar decizia de astăzi este în mod clar o etapă pozitivă”, a declarat Maya Foa, director al grupului Reprieve cu sediul în Marea Britanie.

Prinţul moştenitor Mohamed bin Salman, conducătorul de facto al regatului, îşi propune să atenueze criticile internaţionale privind drepturile omului în Arabia Saudită şi sistemul său judiciar opac, mai ales după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în octombrie 2018.

Regatul are una dintre cele mai ridicate rate de execuţii de condamnări la moarte din lume.

Cu toate acestea, HRC a declarat luna trecută că a contabilizat 27 de execuţii în 2020, cu 85% mai puţine decât în 2019, parţial datorită unui moratoriu asupra condamnaţilor în cazuri de trafic de droguri.

Citește și : Iordania redeschide gradual şcolile

În aprilie anul trecut, HRC a anunţat de asemenea că Arabia Saudită aboleşte sentinţele de biciuire, o măsură salutată de militanţii pentru drepturile omului.

Cu toate acestea, militanţii sunt sceptici că aceste reforme vor conduce la eliberarea deţinuţilor politici, la oprirea represiunii împotriva disidenţilor sau la sfârşitul execuţiilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.