X

Condamnat pentru mai multe furturi, un iranian a rămas FĂRĂ mâini!

Unui deţinut iranian, închis pentru furturi multiple, i-au fost amputate mâinile într-o închisoare din nordul ţării, au anunţat autorităţile judiciare locale, declanşând imediat o reacţie de condamnare din partea organizaţiei de apărare a drepturilor omului Amnesty International, transmite vineri AFP, potrivit agerpres.

Bărbatul s-a recunoscut vinovat de 28 de acuzaţii de furt, iar amputarea a avut loc miercuri în oraşul Sari, a indicat departamentul justiţiei din provincia Mazandaran, într-un comunicat.

Citește și : La final de mandat, Mario Draghi își apără moștenirea la șefia BCE

Autorităţile judiciare locale mai precizează că ‘hoţul profesionist’, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a comis infracţiunile în oraşul Mahmudabad, la Marea Caspică, şi în împrejurimi.

Amputarea deţinutului a fost imediat condamnată de organizaţia de apărare a drepturilor omului Amnesty International.

‘Mutilarea premeditată a indivizilor nu este (un act de) justiţie. Este o încălcare înfiorătoare a demnităţii umane’, a declarat Saleh Higazi, director adjunct al Amnesty International pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Citește și : Boris Johnson face primul pas către alegeri anticipate

‘Reformele codului penal iranian care ar putea pune capăt acestor practici scandaloase ar fi putut fi instituite de multă vreme’, a subliniat reprezentantul Amnesty International.

Codul penal iranian, bazat pe sharia (legea islamică), prevede ca pedeapsa cu amputarea mâinilor să fie aplicată condamnaţilor vinovaţi de furt cu recidivă.

Tags: Amnesty InternationalfurthotIranMahmudabadMarea CaspicaMazandaranSarisharia
Categorii: Sinteze