Condiţii de detenţie legale pentru fostul preşedinte Castillo

Publicat:

Preşedintele peruan demis Pedro Castillo este deţinut în condiţii legale şi nu suferă de “complicaţii fizice”, a anunţat joi mediatorul republicii care l-a vizitat pe fostul şef al statului în detenţie, notează AFP, potrivit agerpres.

“Ne-am întâlnit cu fostul preşedinte şi cu echipa sa tehnică de apărare şi am verificat că condiţiile de detenţie sunt conforme cu cele prevăzute de Codul de executare a pedepselor”, a scris pe Twitter mediatorul, un funcţionar al acestuia însoţind o delegaţie a Comisiei Interamericane a Drepturilor Omului (IADH) care l-a vizitat pe fostul lider în închisoarea sa.


Citeşte şi: O nouă creștere a tensiunii în Kosovo sporește temerile privind un conflict armat – Black News

“Din discuţia pe care am avut-o cu ceva timp în urmă, Castillo ne-a spus că se află într-o situaţie stabilă (…) Nu există complicaţii fizice”, a precizat pentru AFP Carlos Fernandez.

Anterior, avocatul lui Castillo, Wilfredo Robles, indicase pe contul de Twitter al preşedintelui demis că, încă de luni, a “solicitat o reuniune” între clientul său şi delegaţia CIDH în ţară.

Castillo afirmase că este “privat în mod arbitrar” de drepturile sale şi a cerut ca întâlnirea “să fie organizată în regim de urgenţă”.

Membri ai delegaţiei CIDH s-au întâlnit cu autorităţile la Ayacucho (sud), unde cel puţin 10 persoane şi-au pierdut viaţa în confruntări cu militarii care menţineau ordinea în temeiul stării de urgenţă decretate de guvern. Alţii au mers la Lima şi Cusco (sud-est).

Ei s-au întâlnit cu “organizaţii, mişcări sociale şi lideri ai popoarelor indigene pentru a colecta mărturii despre manifestaţii şi contextul crizei instituţionale”, a indicat CIDH, organism autonom al Organizaţiei Statelor Americane (OSA).

Potrivit Apărătorul Poporului peruan, cel puţin 22 de persoane au fost ucise şi peste 600 au fost rănite în ciocnirile dintre forţele de securitate şi manifestanţii care cer dizolvarea parlamentului şi demisia noii preşedinte, Dina Boluarte, fostă vicepreşedintă.

Joi, Human Rights Watch a cerut autorităţilor peruane să “desfăşoare anchete imediate, amănunţite şi independente” cu privire la “uciderea” unor manifestanţi.

Citeşte şi: Putin afirmă că vrea oprirea războiului din Ucraina la un moment dat, prin negocieri – Black News

Violente manifestaţii zguduie Peru din 7 decembrie şi demiterea şi apoi arestarea fostului preşedinte Pedro Castillo, care a încercat să dizolve parlamentul şi să conducă prin decrete, acţiune considerată drept o “lovitură de stat” de către parlament şi pentru care este urmărit penal pentru “răzvrătire” şi “conspiraţie”.

În încercarea de a atenua criza, parlamentul de la Lima a aprobat marţi avansarea alegerilor generale din 2026 în aprilie 2024. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; a fost detectată gripă aviară

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; animalele erau pozitive la gripă aviară Zeci de tigri şi lei în captivitate au...

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.