Condiţii inumane și degradante în penitenciarele din ţară

Publicat:

Condiţii inumane și degradante în penitenciarele din ţară

Tratamentele inumane, condiţiile degradante şi acţiunile de tortură sunt la ordinea zilei în penitenciarele din Republica Moldova.

Este concluzia raportului pentru 2022, care a fost realizat și prezentat astăzi de Consiliul pentru Prevenirea Torturii. Totuși, comparativ cu situația de acum trei ani, s-au constatat mici progrese, notează Avocatul Poporului, transmite Jurnaltv.md.


Citeşte şi: Platforma de Sprijin pentru Moldova a ajutat țara să depășească mai multe crize

Ceslav Panico, Avocat al Poporului: “Situația ce ține de prevenirea torturii și tortura din Republica Moldova merge spre pozitiv în comparație cu acum mulți ani. Nu avem un fenomen sistemic ce ține de tortură, dar problema de rele tratamente, condițiile de detenție, aglomerarea, locul detenției continuă să fie o problemă.”

Condiţii inumane și degradante în penitenciarele din ţară

Consiliul pentru Prevenirea Torturii încearcă să asigure protecția persoanelor împotriva torturii și tratamentelor inumane prin realizarea vizitelor de monitorizare în locurile de detenție. Întrebați dacă s-au înregistrat progrese, observatorii au spus că situația rămâne precară în penitenciare și spitalele de psihiatrie din țară.

Olesea Doronceanu, membru al Consiliului pentru Prevenirea Torturii: “Avem condiții inumane în cadrul penitenciarelor, pentru că foarte multe spații nu au fost renovate și nu corespund standardelor naționale și internaționale.”

Vadim Aftene, șef Direcție generală, Ministerul Sănătății: “Ceea ce ține de Ministerul Sănătății, recomandările ar fi ca politica și cadrele calificate care să fie în instituțiile respective sau aprobarea unor programe naționale privind sănătatea mintală și legislație care ar fixa un cadru pentru persoanele cu tulburări mentale, ca ele să fie în siguranță.”

Șeful adjunct al Diviziei Programelor de Cooperare din cadrul Consiliului Europei spune că instituția depune eforturi pentru a ajuta Republica Moldova să depășească problema relelor tratamente.

Condiţii inumane și degradante în penitenciarele din ţară

Lilit Daneghian-Bossler, șef Direcția de programare și cooperare, CE: “Acest eveniment este o ocazie de a reflecta asupra eforturilor noastre colective în prevenirea torturii și relelor tratamente în Moldova.”

Pe parcursul anului trecut, Consiliul pentru Prevenirea Torturii a efectuat 20 de vizite și a emis 19 rapoarte privind aplicarea neîntemeiată a forţei fizice asupra deţinuţilor, condiţiile inumane de trai în penitenciare și spitalele de psihiatrie din Republica Moldova.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani Autorităţile ucrainene au anunţat vineri confiscarea unor sume de bani în...

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar În circa cinci miliarde de ani, Soarele va intra...

Cele mai importante stațiuni de schi din Europa se confruntă cu o ‘amenințare existențială’ din cauza crizei climatice

Cele mai importante stațiuni de schi din Europa se confruntă cu o 'amenințare existențială' din cauza crizei climatice Cele mai importante stațiuni de schi din...

Începe ‘sezonul’ Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024

Începe 'sezonul' Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024 Premiile Nobel din 2024 vor fi decernate începând cu 8 octombrie, când Academia Regală...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.