Conducerea CDU este dată peste cap de divergenţele privind dreptul la azil

Publicat:

Ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn (foto), unul din cei trei candidaţi la succesiunea Angelei Merkel la conducerea Uniunii Creştin-Democrate (CDU, conservator, centru-dreapta), a respins comentariile făcute de un competitor de-al său cu privire la dreptul de azil, relatează joi dpa şi Reuters, potrivit agerpres.

“Dreptul fundamental la azil pentru cei persecutaţi politic este legat de moştenirea celor două războaie mondiale”, a declarat Spahn joi la Berlin, distanţându-se de poziţia exprimată în ajun de Friedrich Merz.


Citeşte şi: O maşină a intrat cu viteză în copiii din faţa şcolii (VIDEO). Cel puţin cinci persoane au murit!

Miercuri, Merz, şi el candidat la şefia CDU, a făcut apel la o dezbatere asupra acestui drept, care este înscris în legea fundamentală germană (Grundgesetz).

“Va trebui la un moment dat să avem o amplă dezbatere publică privind oportunitatea înscrierii în Constituţie a unei restricţii legale” în acest sens, a spus Merz la o conferinţă regională a CDU la Seebach (centru). Potrivit acestuia, dreptul fundamental la azil pentru cei persecutaţi politic poate fi un obstacol pentru crearea unei politici europene cu privire la refugiaţi.

În trecut, promiterea acestui drept pentru refugiaţii din Germania era mai simplă, fiind vizaţi în principal un număr relativ mic de disidenţi sovietici, notează Reuters.

Citeşte şi: Incendiu puternic la un garaj de autobuze din Londra (FOTO/VIDEO)

Dacă Merz a remarcat miercuri că Germania este singura ţară din lume unde acest drept este stipulat în Constituţie, Spahn a calificat acest lucru drept o “mare realizare”, cu toate că a recunoscut că există riscul de abuzuri. “În primul rând trebuie să consolidăm graniţele externe ale Europei, pentru ca acest drept constituţional să fie acceptat în continuare”, a menţionat el.

În ce o priveşte, a treia candidată la conducerea CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, a respins propunerea lui Merz, subliniind că aceasta riscă să submineze un principiu central pentru CDU.

“Abolirea dreptului fundamental la azil sau introducerea de limite aşa încât acesta să nu mai existe practic în felul în care s-au gândit la el părinţii noştri este un lucru incompatibil, în opinia mea, cu valorile CDU şi cu moştenirea (fostului cancelar) Helmut Kohl”, a spus Annegret Kramp-Karrenbauer, în cadrul unei teleconferinţe organizate de cotidianul Bild.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.