X

Conferinţă ABNA-SE, la Priştina: Colaborarea dintre agenţiile de presă – esenţială în combaterea fake-news

Agenţiile de presă sunt surse de conţinut real, veridic, de încredere, iar în lupta cu efectele pandemiei de COVID-19 şi cu dezinformarea importante sunt susţinerea şi colaborarea dintre aceste instituţii media, potrivit participanţilor la conferinţa Asociaţiei Agenţiilor de Presă din Balcani (ABNA – SE), cu tema “Media şi agenţiile de ştiri în perioada post-COVID “, organizată în perioada 16-19 septembrie, la Priştina, de KosovaPress, potrivit agerpres

Printre concluziile participanţilor la întâlnirea de la Priştina este şi aceea că agenţiile de presă trebuie să beneficieze atât de independenţă, de libertate editorială, cât şi de susţinere financiară.

Citește și : Narendra Modi împlineşte 71 de ani, iar autorităţile vor să vaccineze zeci de milioane de indieni de ziua lui

Focusul întâlnirii de la Priştina a fost pus pe importanţa colaborării între agenţiile de presă şi a sprijinului reciproc, în lupta cu efectele pandemiei şi dezinformarea.

Armela Krasniq, cea care a deţinut până în prezent funcţia de preşedinte al ABNA-SE, a afirmat faptul că, în ciuda tuturor dificultăţilor cu care agenţiile de presă s-au confruntat – de la reduceri de costuri, la pierderi financiare – a crescut calitatea produselor media livrate.

“Oamenii vor să primească informaţii cât mai rapid, de aceea, noi trebuie să identificăm căile prin care să informăm cetăţenii, dar, în acelaşi timp, să combatem fenomenul fake-news. Trebuie să ducem o luptă comună împotriva dezinformării”, a spus Armela Krasniq.

Secretarul general al Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), Alexandru Giboi, a subliniat în intervenţia sa faptul că agenţiile de presă reprezintă prin activitatea lor bazele democraţiei, pentru că ele nu sunt doar furnizori de ştiri rapide, “la cald”, ci există în spatele informaţiilor transmise o “dublă verificare”, se transmite ceea ce este adevărat.

El a vorbit nu doar despre provocările cu care s-au confruntat agenţiile de presă în perioada pandemică, dar şi despre avantajele de care pot profita în aceasta perioadă.

“În urmă cu mulţi ani, media se uita la agenţiile de presă ca la ceva învechit, dar criza pandemică a impus agenţiile de presă din spatele cortinei, pe scenă. Oportunităţile apar în perioade de criză, iar perioada pandemică a crescut încrederea în media, iar acesta este un val de care agenţiile de presă ar trebui să profite”, a adăugat Giboi.

Citește și : Italienii sunt de acord cu certificatul sanitar obligatoriu

Potrivit acestuia, agenţiile de presă au nu doar avantajul calităţii informaţiilor, ci şi pe cel al veridicităţii, al certitudinii informaţiilor livrate.

La conferinţa de la Priştina au participat delegaţii ale agenţiilor de presă din ţările balcanice, scopul fiind acela al identificării modalităţilor de colaborare şi de eficientizare a misiunii de informare corectă.

O altă temă a conferinţei a fost cea a promovării turismului în regiune, în contextul în care sectorul turistic a fost unul dintre cele mai afectate de pandemie. Participanţii au concluzionat că turismul este un factor important în dezvoltarea economică, fiind necesară o colaborare între sectorul privat şi cel de stat pentru a sprijini acest domeniu.

 

Tags: ABNAcovid-19pristinaSE
Categorii: Diaspora