X

Conferinţă interparlamentară la Chişinău: R.Moldova, Ucraina şi Georgia fac front comun în faţa problemelor de securitate

Conferinţa interparlamentară ‘Georgia, Republica Moldova şi Ucraina: Parteneriatul Estic şi provocările actuale de securitate’, la care participă reprezentanţi ai legislativelor şi experţi din mai multe state, se desfăşoară vineri în capitala Republicii Moldova, informează Radio Chişinău, potrivit agerpres.

Republica Moldova, Ucraina şi Georgia se confruntă cu provocări comune, fiind vorba în primul rând de conflicte teritoriale, probleme ce ţin de securitatea energetica şi de propaganda rusa. Totodată, aceste state au viziuni comune de politică externă, aspirând la integrarea în Uniunea Europeana. Pentru a face faţă provocărilor şi pentru a se sprijini reciproc în realizarea reformelor proeuropene, preşedinţii forurilor legislative din cele trei ţări au decis constituirea unei adunări parlamentare trilaterale.

Citeşte şi: Incendiu de proporţii în capitala Azerbaidjanului. Cel puţin 24 de oameni au ars de vii – VIDEO

“A fost luată decizia de a constitui o conferinţă parlamentară trilaterală, în aşa fel încât toate cele trei parlamente să-şi consolideze eforturile pentru a face faţă tuturor provocărilor şi a se susţine pe calea integrării europene’, a declarat preşedintele parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu.

La rândul sau, şeful legislativului georgian, Irakli Kobakhidze, a afirmat că toate cele trei state se confruntă cu ameninţări similare – integritate teritorială subminată de Federaţia Rusă, ameninţări la adresa securităţii energetice – subliniind ca cele trei state trebuie sa acţioneze în comun. “Este important să întărim relaţiile externe. O (singură) ţară nu poate sta în faţa noilor ameninţări. Doar împreună cu prietenii noştri apropiaţi – Republica Moldova şi Ucraina – ne putem realiza interesele naţionale pentru a asigura pacea, democraţia şi stabilitatea în regiune’, a declarat Irakli Kobakhidze.

Un mesaj similar a avut şi preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Andriy Parubiy, care a accentuat că agresiunea Rusiei în regiune reprezintă o ameninţare nu doar pentru cele trei state, ci şi pentru întreaga lume civilizată. În acest context, el a menţionat şi necesitatea sporirii sprijinului Occidentului pentru cele trei ţări. “Toate cele trei ţări am simţit agresiunea. Toate ne confruntam cu armate de ocupaţie pe teritoriile noastre suverane. De aceea e important sa găsim metode de combatere a acestor acţiuni. Ţările noastre sunt un scut al Europei. Occidentul ar trebui sa înţeleagă acest lucru’, a subliniat Andriy Parubiy.

Citeşte şi: Carles Puigdemont renunţă să mai candideze pentru şefia executivului catalan

Tot astăzi cei trei oficiali au semnat o declaraţie prin care se angajează să promoveze o poziţie comună în domeniul apărării şi securităţii.

Reprezentanţi ai 11 legislative, inclusiv din parlamentul României, participă la prima Conferinţă interparlamentară la nivel înalt în probleme de securitate. În prima parte a Conferinţei a fost abordată problema propagandei şi a “fake news”. O altă temă a constituit-o asigurarea unei creşteri economice stabile şi a statului de drept în cadrul Parteneriatului Estic. De asemenea, participanţii la Conferinţă discută despre securitatea energetică, precum şi despre provocările de securitate comună.

Conferinţa este organizată în parteneriat cu Consiliul Atlantic, la iniţiativa preşedinţilor parlamentelor Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei.

Tags: Andrian CanduchisinauGeorgiaparteneriatul Esticrepublica moldovaucraina
Categorii: Diaspora