Conferință la Chișinău privind impulsionarea absorbției fondurilor europene de către R.Moldova

Publicat:

Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor și Euronest Intercommunity Development Association au organizat ieri, 31 august, o conferință la Chișinău.

Evenimentul s-a referit la impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Moldova, țară candidată la UE.


Citește și : R. Moldova cumpără electricitate din Rusia la prețurile vechi

Scopul conferinței a fost de a promova parteneriatele transfrontaliere și a prezenta exemple de bune practici între două state, România și Republica Moldova, în diverse domenii de interes.

Prin urmare, în cadrul conferinței de presă, Iurie Calestru, director de programe la IDEP, a declarat că printre domeniile de interes se numără administrație, educație, sănătate, mass-media, aeroporturi (Iași, Chișinău, Bacău), siguranța alimentelor (București și Chișinău), protecția mediului (Iași, Vaslui, Chișinău), mediu de afaceri.

Obiectivul final al unor astfel de evenimente este impulsionarea absorbției fondurilor europene.

În cadrul conferinței au participat 170 reprezentanți ai echipelor manageriale din Republica Moldova și omologi din România.

A participat conducerea din trei raioane din Moldova, conducerea a trei municipii din România, conducerea a circa 30 de primării de pe ambele maluri ale Prutului, dar și conducerea a 20 spitale de importanță națională și regională.

La fel, au participat reprezentanți a șapte universități de pe ambele maluri ale Prutului, conducerea a trei aeroporturi, conducerea agenției de protecția al mediului din Iași și Vaslui, precum și reprezentanți ai Centrului Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale.

„Ca rezultat, au fost stabilite parteneriate interumane ce urmează a fi transformate în parteneriate interinstituționale, ceea ce va asigura cadrul necesar pentru parteneriate durabile și formarea echipelor de proiect mixte moldo-române.

În prima parte a evenimentului, au avut loc discuții punctuale, astfel încât partenerii să fie cât mai pregătiți pentru depunerea de proiecte în comun și, implicit, atragerea de fonduri europene”, a declarat Iurie Calestru.

Ulterior, au fost efectuate vizite de lucru la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, dar și la Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale.

„În cadrul acestor vizite de lucru, partenerii din România, dar și cei din Republica Moldova au putut vedea propriu-zis proiectele realizate anterior, în special din fonduri europene, necesitățile și anumite oportunități care ar putea servi un imbold pentru declanșarea parteneriatelor interinstituționale”, susține Iurie Calestru.

Citește și : Spînu vrea un acord cu chinezii pentru zboruri directe spre Hong Kong

Acesta susține că una dintre direcțiile prioritare de activitate ale IDEP Moldova este identificarea soluțiilor pentru absorbția fondurilor europene disponibile pentru Republica Moldova, odată cu obținerea statutului de țară – candidat la UE.

Și anume, în vederea demersului de apropiere a celor două maluri ale Prutului și cu scopul de a stabili parteneriate pentru proiecte în echipe comune moldo-române.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Se plantează flori și se taie arbori în Chișinău

Se plantează flori și se taie arbori în Chișinău Sute de muncitori ai întreprinderilor municipale desfășoară zilnic lucrări esențiale de plantare și îngrijire a...

Biden încearcă ‘să ‘dreagă busuiocul’ după eşecul din dezbaterea televizată cu Trump

Biden încearcă 'să 'dreagă busuiocul' după eşecul din dezbaterea televizată cu Trump Preşedintele american în exerciţiu Joe Biden şi-a reluat vineri campania electorală, cu sarcina...

Lilian Carp: 30 de legi privind combaterea spălării banilor vor fi modificate

Lilian Carp: 30 de legi privind combaterea spălării banilor vor fi modificate În procesul de aderare la UE, Moldova va avea acces la fonduri de...

Belarusul sporeşte securitatea graniţei cu Ucraina

Belarusul sporeşte securitatea graniţei cu Ucraina Serviciul de frontieră şi Ministerul Apărării ale Belarusului iau măsuri pentru a întări securitatea graniţei cu Ucrainei în urma...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.