X

Confiscarea a 1,3 mln lei și 6,5 ani de închisoare pentru escrocherie de la Banca de Economi

Confiscarea a 1,3 mln lei și 6,5 ani de închisoare pentru escrocherie de la Banca de Economii

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința în privința celei de-a doua dintre cele șapte persoane deferite justiției pentru cauzarea Băncii de Economii un prejudiciu de 11 milioane lei (anterior fiind trimise în judecată alte 5 persoane), fiindu-le incriminată săvârșirea infracțiunilor de escrocherie în proporții mari și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Potrivit PA, cazul face parte dintr-o serie de dosare penale inițiate în martie 2013 de către Procuratura Generală, pe baza autosesizării, și conexate ulterior cu alte cauze penale pornite de Centrul Național Anticorupție (CNA). Urmărirea penală a fost efectuată de CNA sub conducerea Procuraturii Anticorupție.

Conform investigațiilor, în decembrie 2011, inculpatul, fiind administrator și fondator al unei companii, acționând în complicitate cu alte persoane, a obținut prin înșelăciune de la „Banca de Economii” SA un credit de 4 400 000 lei, care nu a fost restituit, cauzând astfel instituției financiare un prejudiciu considerabil. Ulterior, banii obținuți fraudulos au fost transferați către diverse companii pentru a tăinui și deghiza originea lor ilicită. Într-un final, inculpatul a ridicat în numerar mijloace bănești în sumă de 1,3 milioane lei.

Inculpatul și-a recunoscut vinovăția. Cauza a fost examinată pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală și a durat 8 luni.

În rezultatul analizei probatoriului administrat, la 30 iulie 2024, instanța a recunoscut inculpatul vinovat de complicitate la comiterea infracțiunilor de spălare de bani în proporții deosebit de mari și escrocherie în proporții mari, condamnându-l pentru concurs de infracțiuni la 6,5 ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a desfășura activitate în domeniul administrării bunurilor pe un termen de 2 ani.

Totodată s-a dispus confiscarea specială în sumă de 1,3 milioane lei din contul inculpatului în proprietatea statului a contravalorii banilor rezultați din comiterea infracțiunilor.

Tags: 3 mln lei5 ani de închisoare pentru escrocheriea 1Banca de EconomiiConfiscareași 6
Justiţie