Conflictul armat din Etiopia ia amploare: Forţele din Tigray au bombardat Eritreea!

Publicat:

Liderul Frontului de eliberare populară din Tigray (TPLF) a confirmat duminică pentru dpa lansarea de rachete în ajun în direcţia Eritreei învecinate, ceea ce reprezintă o escaladare majoră a conflictului dintre gruparea rebelă şi guvernul Etiopiei,transmite agerpres.

“Ţinta a fost aeroportul (din capitala Eritreei, Asmara) din cauză că îl folosesc pentru a ataca Tigrayul”, a explicat prin telefon preşedintele TPLF, Debretsion Gebremichael.


Citeşte şi: China îşi consolidează poziţia globală prin semnarea celui mai amplu acord de liber-schimb din lume

“Luptăm de câteva zile împotriva forţelor militare eritreene, aşa că Asmara este o ţintă legitimă”, a afirmat acesta, susţinând că trupele etiopiene şi eritreene combat cot la cot forţele rebele din Tigray.

Săptămâna trecută, ONU a avertizat că dacă acest conflict “se revarsă” peste graniţele internaţionale, lucrurile ar putea “scăpa complet de sub control”, cu un efect dezastruos asupra întregii regiuni a Cornului Africii.

Liderul TPLF a mai subliniat că guvernul federal şi nu gruparea sa a fost cel care a “escaladat” situaţia, folosind aeroporturi din Eritreea pentru a lansa atacuri. El a insistat că TPLF a acţionat pentru “auto-apărare”.

Conflictul a izbucnit săptămâna trecută, după ce premierul Abiy Ahmed le-a ordonat soldaţilor din regiunea nordică Tigray să reprime o revoltă a TPLF.

TPLF, desemnat grupare rebelă, este şi formaţiunea politică aflată la conducerea regiunii.

Ambele tabere au raportat vărsări de sânge, dar internetul în pană şi liniile telefonice blocate îngreunează accesul jurnaliştilor din Addis Abeba pentru a putea să constate exact ce se întâmplă în Tigray, notează dpa.

Debretsion a mai spus că TPLF vrea negocieri, dar doar dacă guvernul retrage trupele din regiune şi a dat asigurări că gruparea sa dispune de arme şi este pregătită să continue lupta, având şi susţinerea localnicilor.

“Oamenii sunt gata să lupte, fie şi cu beţe”, a declarat el.

Abiy Ahmed a acuzat TPLF de trădare pentru că a atacat trupele federale săptămâna trecută, în schimb liderul grupării afirmă că ofensiva guvernamentală constituie represalii împotriva regiunii, după organizarea de alegeri locale în septembrie.

Guvernul federal a amânat alegerile din cauza pandemiei de COVID-19, dar Tigray a mers înainte pe cont propriu şi a organizat un scrutin câştigat clar de TPLF.

Citeşte şi: Maia Sandu: Astăzi noi decidem cum va păşi R.Moldova în următorul deceniu

TPLF a dominat multă vreme politica Etiopiei, însă după instalarea sa în funcţie, în 2018, reformistul Abiy s-a aflat în conflict cu elitele din Tigray, înlăturând reprezentanţii Frontului din instituţiile guvernamentale şi publice.

În 2019, premierul Etiopiei a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru reglementarea conflictului cu Eritreea învecinată, printr-un acord fragil de pace care acum pare în pericol.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cât a costat Forumul Național ‘Cahul4Culture’

Cât a costat Forumul Național 'Cahul4Culture' În perioada 1-3 iulie, în municipiul Cahul a fost organizat Forumul Național „Cahul4Culture” pe tema „Rolul politicilor culturale în...

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării În cadrul vizitei sale în municipiul Ceadîr-Lunga, prim...

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți Șeful Marelui Stat Major, generalul Eugen Ohladciuc, a vizitat...

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu ‘capitulare’ Kievului

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu 'capitulare' Kievului Rusia este gata să ia în considerare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.