Conflictul din Afganistan riscă să devină cel mai sângeros din lume

Publicat:

Conflictul afgan, marcat de o recrudescenţă a violenţelor în ultimele săptămâni, este pe cale să devină cel mai sângeros din lume în 2018, devansând războiul din Siria, în pofida speranţei într-un dialog cu talibanii, scrie vineri într-un comentariu France Presse, potrivit agerpres.

‘Odată cu explozia numărului de victime în Afganistan şi cu posibilul sfârşit al conflictului din Siria, este plauzibil ca Afganistanul să devină cel mai sângeros conflict din lume’, apreciază John Walsh, analist la Institutul american pentru pace (USIP).


Citeşte şi: Probleme mari la reţeaua de gaze din Boston. Zeci de explozii şi incendii au dus la rănirea mai multor oameni – VIDEO

‘Războiul din Afganistan este pe cale să depăşească 20.000 de morţi în 2018, inclusiv civili’, indică Graeme Smith, consultant pentru International Crisis Group (ICG).

Anul 2018 va deveni cel mai sângeros în această ţară, după recordul de 19.694 de persoane ucise în 2017, un bilanţ făcut de Uppsala Conflict Data Program (UCDP), care evaluează pierderile umane în conflicte de 40 de ani.

Pentru comparaţie, UCDP a înregistrat un bilanţ de 9.055 de morţi în 1994 în urma războiului civil afgan, care a afectat şi capitala Kabul.

‘ONU a înregistrat deja cel mai mare număr de victime civile în prima jumătate a anului 2018’, cu 1.692 de decese şi pierderi în armata afgană – date nepublicate – dar care se anunţă ‘teribile’, spune Graeme Smith, care apreciază că bilanţul afgan ‘depăşeşte nivelul oricărui alt conflict din lume’.

Pentru comparaţie, peste 15.000 de persoane, între care 3.000 de civili, au decedat de la începutul anului în Siria, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Citeşte şi: Cadou EXCENTRIC pentru Erdogan. Emirul Qatarului i-a dăruit preşedintelui turc cel mai scump avion

Dacă 2018 atinge un record în privinţa pierderilor umane, aceasta este parţial ‘din cauza Statului Islamic nemilos, rezistent’, în pofida efectivelor reduse estimate la 2.000 de combatanţi, ‘care a accelerat ritmul atacurilor sale şi contribuie în mare măsură la destabilizarea Afganistanului’, declară pentru AFP Michael Kugelman, cercetător al think tank-ului american Wilson Center.

În faţa acestei presiuni, SUA, prezente din 2001 în Afganistan, au decis la începutul anului 2018 să-şi crească capacităţile militare, propunând în acelaşi timp o ‘rezolvare paşnică’ a conflictului, potrivit secretarului de stat Mike Pompeo.

Circa 14.000 de soldaţi americani operează în sprijinul forţelor afgane, pe care le antrenează şi însoţesc în operaţiuni, în special aeriene. Şase militari americani şi-au pierdut viaţa în Afganistan în 2018.

Oficial, Washingtonul apreciază că eforturile sale au permis ‘progresul’ spre o soluţionare politică a crizei, potrivit generalului John Nicholson, care a condus forţele NATO în Afganistan până în septembrie.

La mijlocul lunii august, generalul american declarase că această ţară se bucură de oportunităţi de pace ‘fără precedent’.

Talibanii şi Washingtonul urmează aceeaşi strategie, notează AFP. ‘SUA şi-au dublat loviturile aeriene în raport cu anul trecut’, iar ‘cele două părţi consideră că presiunea de pe câmpul de luptă i-au făcut pe adversari să fie mai dispuşi la negocieri’, scrie ICG într-un raport publicat în septembrie.

Talibanii, de asemenea, s-au ‘organizat şi mai mult’, sprijiniţi de ‘combatanţi care au venit în Afganistan pentru a-i ajuta’, apreciază analistul politic afgan Atta Noori.

‘Pakistanul a unificat un bloc de ţări şi pe combatanţii locali împotriva planului american’, susţine ex-generalul afgan Atiqullah Amarkhil, în timp ce Islamabadul neagă orice ingerinţă în chestiunile interne ale vecinului său.

‘El a invitat Rusia şi Iranul să-i finanţeze pe combatanţi. Talibanii au în prezent insurgenţi mai bine echipaţi şi instruiţi, capabili să-şi înmulţească atacurile şi să cucerească mai multe teritorii’, spune el.

Citeşte şi: Un bărbat a intrat cu maşina în mai mulţi oameni dintr-un orăşel francez

Potrivit Sigar, un organism dependent de Congresul american, 56% din teritoriul afgan este controlat în prezent de guvern, 14% de rebeli, o proporţie neschimbată, restul fiind ‘contestat’.

În această căutare a păcii prin sânge, ‘întrebarea este de a şti cât de departe sunt pregătiţi să meargă Kabulul şi Washingtonul’, se întreabă Michael Kugelman. ‘Cât de mult sunt dispuşi să ofere talibanilor pentru a pune capăt războiului?’, adaugă el.

Negocierile ‘oficiale’ rămân o ‘perspectivă îndepărtată’, evaluează ICG, chiar dacă ‘părţile în conflict au acordat rareori o atenţie atât de mare reinstalării păcii’, potrivit AFP. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Gherasimov: Următorul capitol care va fi analizat într-o sesiune de screening bilateral este cel al Justiției

Gherasimov: Următorul capitol care va fi analizat într-o sesiune de screening bilateral este cel al Justiției Capitolul Justiției va fi analizat la cea de-a doua...

R.Moldova, inclusă pentru prima dată în raportul Observatorului Cadrului Național de Interoperabilitate

R.Moldova, inclusă pentru prima dată în raportul Observatorului Cadrului Național de Interoperabilitate Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, NIFO a publicat fișe informative privind administrația...

Potențialele adversare ale cluburilor din R.Moldova în turul 3 preliminar din cupele europene

Potențialele adversare ale cluburilor din R.Moldova în turul 3 preliminar din cupele europene La Nyon, Elveția, a avut loc tragerea la sorți pentru runda a...

45% dintre moldoveni preferă vinul de casă (sondaj)

45% dintre moldoveni preferă vinul de casă (sondaj) Un sondaj sociologic realizat de compania de cercetare politică și consultanță, Intellect Group, în perioada 8-17 iulie...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.