Confruntări în oraşul-port yemenit Hodeida, în pofida armistiţiului

Publicat:

În oraşul-port yemenit Hodeida (vest) au izbucnit sâmbătă confruntări între forţele proguvernamentale şi rebelii houthi, în pofida unui armistiţiu în vigoare din 18 decembrie, a relatat un corespondent al AFP, potrivit agerpres.

Tiruri de artilerie şi schimburi de focuri au fost auzite sâmbătă în zori în partea de sud a acestui oraş, care reprezintă un punct de intrare crucial pentru ajutorul umanitar adus acestei ţări ce se confruntă cu război de mai mulţi ani. Tirurile s-au calmat apoi şi nu erau decât sporadice ceva mai târziu, potrivit aceleiaşi surse.


Citește și : Shutdown-ul a generat pierderi de 3,6 miliarde de dolari pentru economia SUA (S&P)

Oraşul Hodeida, aflat sub controlul rebelilor, a reprezentat luni de zile unul din principalele fronturi ale războiului din Yemen. Forţele loiale preşedintelui yemenit Abd Rabbo Mansour Hadi, susţinute de o coaliţie militară sub comanda Arabiei Saudite, au lansat în iunie o ofensivă pentru a recuceri oraşul.

Dar în decembrie, rebelii houthi, susţinuţi de Iran, şi tabăra proguvernamentală au acceptat instaurarea unui armistiţiu în timpul convorbirilor desfăşurate sub egida ONU în Suedia.

Potrivit ONU, armistiţiul aste în general respectat, dar redesfăşurarea forţelor rebele şi proguvernamentale, prevăzută de asemenea în acordul din Suedia, se confruntă cu diferite obstacole.

Războiul din Yemen s-a soldat cu circa 10.000 de morţi şi a provocat cea mai gravă criză umanitară din lume, potrivit ONU. Unele organizaţii neguvernamentale estimează însă că bilanţul victimelor este mult mai mare.

Citește și : Ivanka Trump, posibil candidat pentru preşedinţia Băncii Mondiale (presa)

Coordonatoarea ONU pe probleme umanitare Lisa Grande s-a deplasat vineri la Hodeida, unde s-a întâlnit cu responsabili locali, potrivit lui Jaber al-Razahi, care conduce Autoritatea naţională din Yemen pentru gestionarea şi coordonarea ajutorului umanitar. Această vizită a avut drept scop ”asigurarea unei bune sosiri în port a ajutoarelor”, a declarat Al-Rayahi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tori Spelling spune că este ‘recunoscătoare’ pentru ‘ultima conversație’ cu Shannen Doherty

Tori Spelling spune că este 'recunoscătoare' pentru 'ultima conversație' cu Shannen Doherty Tori Spelling este „recunoscătoare” că a reușit să aibă o ultimă conversație cu...

Care este salariul anual încasat de Prințul William. O sumă uriașă ar urma să încaseze și Prințul Harry

Care este salariul anual încasat de Prințul William. O sumă uriașă ar urma să încaseze și Prințul Harry Prințul William, în vârstă de 42 de...

Barcelona va majora taxa pentru pasagerii navelor de croazieră

Barcelona va majora taxa pentru pasagerii navelor de croazieră Barcelona va majora taxa plătită de pasagerii navelor de croazieră care vizitează oraşul pentru mai puțin...

Plumb și arsenic în tampoane: motiv de îngrijorare sau nu?

Plumb și arsenic în tampoane: motiv de îngrijorare sau nu? Un studiu recent publicat în jurnalul Environment International a descoperit plumb și arsenic în toate...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.