X

Confruntări violente în nord-estul Siriei: 15 morţi în luptele dintre forţele pro-turce şi kurzi

Luptele dintre forţele susţinute de Turcia şi kurzii sprijiniţi de armata siriană s-au soldat sâmbătă cu 15 morţi în regiunea de nord-est a Siriei, în contextul în care trupele regimului de la Damasc s-au desfăşurat într-o nouă zonă strategică din apropierea frontierei cu Turcia, transmite AFP, potrivit agerpres.

Sâmbătă seara au avut loc confruntări violente între grupările armate pro-Ankara, susţinute de aviaţia turcă, şi Forţele Democratice Siriene (FDS), majoritar kurde, susţinute de de armata siriană, conform informaţiilor furnizate de Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH).

Citește și : Trump, așteptat să facă un anunţ ‘foarte important’

“Luptele au avut loc în zona situată între Tal Tamr şi Ras al-Ain şi s-au soldat cu 15 morţi, dintre care 9 luptători pro-turci şi restul aparţinând FDS, a declarat pentru AFP directorul OSDH, Rami Abdel Rahmane.

Confruntările au fost declanşate după pătrunderea forţelor regimului preşedintelui Bashar al-Assad în regiunea Ras al-Ain, a anunţat agenţia de presă statală siriană Sana.

Sâmbătă, aproximativ 2.000 de soldaţi sirieni, însoţiţi de sute de vehicule militare, au pătruns într-o zonă din nord-estul Siriei din apropierea regiunii asupra căreia a preluat controlul Turcia.

Este pentru prima oară după 2012 când forţele regimului de la Damasc sunt desfăşurate în această regiune, ţintă a ofensivei turce declanşată pe 9 octombrie şi care urmăreşte îndepărtarea kurzilor din regiunea frontierei turco-siriene.

Este vorba de “cea mai importantă” desfăşurare militară a Damascului din ultimii ani, a evidenţiat OSDH, care a precizat că sirienii sunt însoţiţi de membri ai poliţiei militare ruse.

Moscova şi Ankara au semnat marţi un acord în vederea îndepărtării forţelor kurde pe o zonă de 120 km în partea centrală a zonei frontaliere, situaţie favorabilă Damascului. Astfel, regimului de la Damasc i se permite de facto să revină într-o zonă ce reprezintă o treime a teritoriului sirian, asupra căreia preşedintele Bashar al-Assad pierduse controlul la începutul războiului din Siria, declanşat în 2011.

Citește și : Liderul unei grupări jihadiste a fost ucis

Trupele siriene, susţinute pe teren de Rusia, şi-au făcut reapariţia deja de vineri în oraşul Hassake, situat la aproximativ 70 km sud-est de Ras al-Ai.

După suspendarea, la 17 octombrie, a ofensivei turce, au fost ucişi 46 de civili, 40 de membri ai FDS şi 26 de luptători pro-turci.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a reamintit sâmbătă ameninţarea lansată anterior de reluare a luptelor în vederea “îndepărtării teroriştilor” de la frontieră, în cazul nerespectării acordului cu Moscova.

Tags: ankaraarmatadamascFDSkurziOSDHturcia
Categorii: Sinteze