X

Confruntat cu noi sancțiuni din partea SUA, Iranul anunță că își va consolida capabilitățile militare

Preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat vineri că ţara sa îşi va consolida capacităţile militare şi balistice în pofida criticilor din partea SUA şi a Franţei, în timpul unei parade a forţelor armate iraniene ocazionate de marcarea declanşării războiului dintre Irak şi Iran în 1980, potrivit AFP. 

“Fie că doriţi sau nu, ne vom consolida capacităţile militare necesare în materie de descurajare. Nu numai că vom dezvolta rachetele noastre, dar şi forţele noastre aeriene, terestre şi maritime. Nu vom cere nimănui permisiunea pentru a ne apăra patria”, a afirmat el într-un discurs transmis în direct la televiziunea de stat.

Iranul a dezvoltat un vast program balistic în ultimii ani, aspect ce îngrijorează SUA, dar de asemenea şi Arabia Saudită, principalul său rival în regiune, unele ţări europene, inclusiv Franţa, precum şi Israelul, inamicul său declarat.

Teheranul afirmă că programul său balistic este doar defensiv. “Puterea noastră militară … nu este concepută pentru a ataca alte ţări”, a insistat Rohani.

La actuala reuniune a Adunării Generale a ONU, ce se desfăşoară săptămâna aceasta la New York, preşedintele american Donald Trump a denunţat acordul nuclear cu Iranul şi programul său balistic.

Pe un ton mai moderat, preşedintele francez Emmanuel Macron, la unison cu liderii altor ţări europene, s-a pronunţat în favoarea acordului nuclear dintre Iran şi marile puteri, dar a afirmat că acest acord nu este suficient şi că Iranul trebuie obligat să-şi diminueze programul balistic şi să-şi limiteze activităţile în regiune.

Preşedintele Rohani a respins orice schimbare în ceea ce priveşte poziţia politică a ţării sale în regiune. “Fie că doriţi sau nu, vom apăra popoarele oprimate în Yemen, Palestina şi Siria”, a declarat el. Iranul susţine regimul sirian, precum şi grupările islamiste palestiniene şi rebelii houthi din Yemen.

Tags: Arabia sauditacapacitati militareEmmanuel MacronHassan RohaniIranPalestinaprogramul nuclearsiriaSUAYemen
Categorii: Sinteze