Congresul american acuză China de ‘crime împotriva umanităţii’

Publicat:

Congresmeni americani au acuzat miercuri China că a comis “crime împotriva umanităţii” prin reprimarea minorităţii musulmane uigure la Xinjiang, cerând administraţiei conduse de Donald Trump să impună sancţiuni Beijingului, relatează AFP, potrivit agerpres.

Autorităţile chineze au desfăşurat în această regiune din nord-vestul ţării o politică de securitate maximă ca răspuns la atentate sângeroase cu dispozitive explozive şi armă albă, comise asupra unor civili şi atribuite separatiştilor uiguri.


Citeşte şi: Gardienii Revoluţiei ameninţă SUA cu o ‘răzbunare şi mai dură’

Statele Unite, precum şi mai multe organizaţii de apărare a drepturilor omului acuză China că a internat la Xinjiang peste un milion de musulmani “în tabere de reeducare”.

Beijingul respinge această cifră şi spune că este vorba de “centre de formare profesională”, menite a ajuta populaţia să găsească un loc de muncă şi să fie ţinută departe de tentaţia extremismului religios.

“Comisia apreciază că autorităţile chineze ar putea fi pe cale de a comite crime împotriva umanităţii împotriva uigurilor şi altor musulmani de limbă turcică”, afirmă membrii Congresului în raportul lor publicat miercuri.

“Vorbim de crime împotriva umanităţii la scară mare”, a afirmat Chris Smith, membru al acestei instanţe, într-o conferinţă de presă.

“În privinţa lucrurilor la care sunt supuşi uigurii, vorbim de ceva nemaiîntâlnit după Al Doilea Război Mondial”, a adăugat el, afirmând că preşedintele chinez Xi Jinping trebuie “tras la răspundere pentru acest comportament odios”.

Ministerul de Externe chinez a respins joi concluziile acestui raport şi acuză comisia “de critici arbitrare împotriva Chinei”.

“Această aşa-numita comisie este plină de prejudecăţi”, a declarat într-o conferinţă de presă obişnuită Geng Shuang, purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze. “Ea nu are nici ce mai mică credibilitate”, a adăugat el.

“Le cerem să îşi facă propriul examen de conştiinţă faţă de problemele legate de drepturile omului în Statele Unite, precum şi să se oprească din a deforma faptele şi din a arunca noroi în China”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt.

Citeşte şi: O nouă tragedie în Iran: Cel puţin 19 morţi după ce un autobuz a căzut într-o râpă în nordul țării

Copreşedintele comisiei, Marco Rubio, un senator republican apropiat de Donald Trump, a dat asigurări că Congresul va adopta în curând o lege pentru a fi sancţionaţi oficiali chinezi şi pentru a restrânge exporturile către China de material de supraveghere care ar putea fi folosit în Xinjiang.

Camera Reprezentanţilor a aprobat deja în decembrie un proiect de lege care cere impunerea de sancţiuni Chinei, stârnind “indignarea puternică” a Beijingului. Senatul a adoptat de asemenea o iniţiativă în acest sens, iar cele două camere ale Congresului urmează acum să convină asupra unui text comun.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Femeile din Afganistan vor putea cere azil în UE doar în baza cetățeniei și sexului lor

Femeile din Afganistan vor putea cere azil în UE doar în baza cetățeniei și sexului lor Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis...

O misiune spaţială europeană va examina locul de impact al unei sonde NASA pe un asteroid

O misiune spaţială europeană va examina locul de impact al unei sonde NASA pe un asteroid Ultimele pregătiri sunt în curs pentru trimiterea unei nave...

Marea Britanie renunță la un arhipelag din Oceanul Indian, dar păstrează un atol cu o bază militară

Marea Britanie renunță la un arhipelag din Oceanul Indian, dar păstrează un atol cu o bază militară Marea Britanie renunță la un arhipelag din Oceanul...

Secetă severă în Amazon: Cel mai scăzut nivel al apelor Rio Negro din anul 1902

Secetă severă în Amazon: Cel mai scăzut nivel al apelor Rio Negro din anul 1902 Portul fluvial al celui mai mare oraş brazilian din pădurea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.