Congresul Mondial Evreiesc cere INTERZICEREA partidelor neonaziste

Publicat:

Şeful Congresului Mondial Evreiesc (World Jewish Congress, WJC) a cerut luni interzicerea partidelor care susţin ideologia neonazistă, în timp ce cancelarul german Angela Merkel a subliniat încă o dată că viaţa evreiască este o parte a identităţii ţării, relatează DPA, potrivit agerpres

Cu prilejul reuniunii bianuale a comitetului executiv al WJC de la Munchen, preşedintele său Ronald Lauder a spus că la 75 de ani după lagărul morţii de la Auschwitz, vechea ură împotriva evreilor începe să-şi scoată capul. Acum a venit vremea să acţionăm, a spus el.


Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Filipine (VIDEO)! Sunt mai mulţi răniţi şi pagube materiale

Remarcile lui Lauder vin la o zi după ce partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) a devenit a doua cea mai puternică forţă politică în alegerile regionale din landul Turingia. AfD a fost acuzată de comisarul german pentru antisemitism şi de alţi actori că alimentează ura împotriva evreilor.

La reuniunea WJC, Angela Merkel a primit din partea organizaţiei premiul Theodor Herzl. Cancelarul a făcut apel la societate să fie unită împotriva oricărei forme de antisemitism, care se arată “nu numai în acte de violenţă ci şi în moduri mult mai subtile”, a spus ea.

În cursul acestei luni, un extremist de dreapta a atacat o sinagogă din oraşul german Halle, din estul Germaniei, provocând moartea a două persoane din apropierea clădirii. Acest atac a fost profund ruşinos pentru Germania, a spus Merkel. Viaţa evreiască este o parte a identităţii Germaniei, a adăugat ea.

Lauder a făcut apel la toate partidele să-i excludă pe antisemiţi. Actele antisemite trebuie să fie pedepsite mai sever, a spus el, şi a cerut poliţiei protecţie pentru toate sinagogile şi şcolile evreieşti.

Citeşte şi: Trump face celebru un câine care l-a hăituit pe al-Baghdadi

“Trebuie să fim solidari împotriva antisemitismului, rasismului, islamofobiei, xenofobiei şi homofobiei”, a spus Lauder, care a spus despre Merkel că este un “apărător al civilizaţiei”.

Preşedintele Consiliului central al evreilor din Germania, Josef Schuster, a spus că: “Ne pomenim expuşi unor ameninţări şi unui potenţial de violenţă pe care nimeni nu-l credea posibil cu ani în urmă”.

Însă, a spus el, comunitatea evreiască nu poate fi alungată. “Vom rămâne! Iar cei care nu vor asta sunt liberi să plece dacă nu le place”, a subliniat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.