Congresul Mondial Evreiesc le cere liderilor polonezi să condamne clar antisemitismul

Publicat:

Liderii politici şi religioşi din Polonia trebuie să condamne fără echivoc atitudinea antisemită, în urma mai multor incidente înregistrate în această ţară, a scris miercuri preşedintele Congresului Mondial Evreiesc (WJC), Ronald S. Lauder, într-un articol publicat de cotidianul polonez Rzeczpospolita, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Lauder a criticat ”priveliştea cu protestatari pe străzile din Varşovia scandând sloganuri antievreieşti şi antiamericane” şi arzând o efigie a lui Iuda în oraşul polonez Pruchnik, în luna aprilie.


Citeşte şi: Fiul lui Trump a acceptat să fie audiat în Senatul american

”Nu putem permite ca fantomele trecutului să reapară şi să conducă la distrugerea a ceea ce naţiunile noastre au construit de-a lungul anilor”, a menţionat liderul WJC în articolul citat.

Câteva mii de persoane au manifestat sâmbătă la Varşovia, la apelul extremei drepte, sub sloganul “Stop 447”, împotriva legii americane cu acest număr menite să susţină restituirea bunurilor evreilor care nu au fost revendicate după Holocaust.

Denumită JUST (Justice for Uncompensated Survivors Today), legea 447 îi cere Departamentului de Stat să informeze Congresul SUA cu privire la progresele realizate de unele ţări, printre care Polonia, în restituirea de bunuri confiscate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Citeşte şi: Manifestaţii violente împotriva construirii unei catedrale în Ekaterinburg

Aproximativ 3,2 milioane de evrei locuiau în Polonia înainte de război – o comunitate veche de mai multe sute de ani – adică în jur de 10% din populaţia de la acea dată a ţării.

Recent, au apărut îngrijorări în legătură cu atitudinile antisemite în creştere în Polonia. Anul trecut, relaţiile dintre Israel şi Polonia au trecut printr-o gravă criză după adoptarea de parlamentul polonez a unei legi controversate, ulterior amendată, care a fost percepută de Israel şi SUA drept o tentativă implicită de a-i împiedica pe supravieţuitorii Holocaustului să evoce crimele polonezilor împotriva lor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Germania îl va primi pe Biden cu cele mai înalte onoruri săptămâna viitoare

Germania îl va primi pe Biden cu cele mai înalte onoruri săptămâna viitoare Germania îl va primi pe preşedintele SUA, Joe Biden, cu cele mai...

Rusia revendică capturarea unui nou sat lângă Pokrovsk

Rusia revendică capturarea unui nou sat lângă Pokrovsk Rusia a revendicat sâmbătă capturarea unui nou sat în apropiere de Pokrovsk, un oraş care serveşte drept...

Filmările violurilor lui Gisèle Pelicot, prezentate pentru prima dată în public ca probe

Filmările violurilor lui Gisèle Pelicot, prezentate pentru prima dată în public ca probe Imaginile și clipurile video din timpul abuzurilor lui Gisèle Pelicot au fost...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.