X

Congresul SUA renunţă la solicitarea unor documente în ancheta privind violenţele de la Capitoliu

Comisia specială a Camerei Reprezentanţilor care investighează violenţele produse pe 6 ianuarie la Capitoliu a ajuns la un acord cu Preşedinţia SUA pentru blocarea transmiterii unor documente considerate confidenţiale şi care nu ar avea relevanţă pentru anchetă, informează mediafax.

Deşi Administraţia Joseph Biden a respins în mare parte invocarea privilegiului executiv pentru a bloca transmiterea către Camera Reprezentanţilor a unor documente din mandatul fostului preşedinte Donald Trump, Biroul juridic al Casei Albe a argumentat, într-o scrisoare formală vizualizată de publicaţia The Hill, că unele documente nu se încadrează pentru investigaţie şi trebuie să rămână sub protecţie.

Citește și : Japonia şi China vor să opereze o linie militară comună anul viitor

“Preşedintele Joseph Biden recunoaşte că membrii Congresului, în sensul atribuţiilor legislative, trebuie să înţeleagă circumstanţele care au condus la insurecţia din 6 ianuarie şi la evenimentele speciale de atunci, pentru a se asigura că nu se vor mai întâmpla astfel de lucruri. Documentele asupra cărora Comisia specială a acceptat să retragă sau să amâne cererile nu se referă la pregătirile Casei Albe pentru sau ca reacţie la evenimentele din 6 ianuarie, la eforturile de schimbare a rezultatului alegerilor sau la acţiunile de obstrucţionare a transferului paşnic al puterii”, a argumentat Jonathan Su, unul dintre consilierii juridici ai Preşedinţiei SUA.

Fostul preşedinte american Donald Trump a cerut săptămâna trecută Curţii Supreme de Justiţie din SUA să blocheze transferul documentelor Administraţiei pe care a condus-o către Comisia Camerei Reprezentanţilor care investighează violenţele produse la Capitoliu pe 6 ianuarie. Curtea de Apel din Washington D.C. a respins cererea lui Donald Trump de a bloca transmiterea documentelor către Camera Reprezentanţilor, motivând că aceste informaţii nu sunt protejate de privilegiul executiv. Însă echipa lui Donald Trump a contestat decizia la Curtea Supremă de Justiţie, cu argumentul că ar fi încălcate privilegiile prezidenţiale. “Miza se referă la abilităţile preşedinţilor – din trecut, prezent şi viitor – de a se baza pe privilegiul executiv, separaţia puterilor şi Legea arhivelor prezidenţiale, în scopul protejării arhivelor decizionale prezidenţiale de ajungerea prematură la rivali politici”, a argumentat Jesse Binnall, avocatul echipei lui Donald Trump.

Citește și : SUA ajută Ucraina să-şi consolideze graniţa cu Rusia şi Belarus

Camera Reprezentanţilor a cerut documente oficiale şi a citat apropiaţi ai lui Donald Trump în cadrul investigaţiei speciale privind protestele violente din ianuarie. Violenţele produse pe 6 ianuarie la Capitoliu, în cursul unui miting al simpatizanţilor fostului preşedinte Donald Trump, s-au soldat cu cinci morţi şi aproximativ 150 de răniţi, în principal în rândul forţelor de ordine. Donald Trump a fost inculpat de Camera Reprezentanţilor pentru “instigare la insurecţie” în cazul protestelor violente din 6 ianuarie, dar Senatul a dispus achitarea.

Tags: anchetaCapitoliuDonald TrumpSUA
Categorii: Știrile zilei