Congresul SUA vrea creşterea bugetului de apărare cu mult peste ce a cerut Trump

Publicat:

Senatul american a votat luni în favoarea unei majorări excepţionale a bugetului apărării, cu mult peste ceea ce a cerut preşedintele Donald Trump, un avocat fervent al remilitarizării SUA, comentează France Presse, potrivit agerpres.

Suma finală nu a fost încă bătută în cuie, dar senatorii au votat luni cu o largă majoritate (89 de voturi pentru şi 8 împotrivă) o lege de autorizare a apărării naţionale prevăzând cheltuieli de 700 miliarde de dolari pentru anul bugetar 2018, care începe la 1 octombrie, din care 60 de miliarde sunt pentru operaţiunile externe, precum cele din Afganistan, Irak, Siria, ca şi din alte părţi.


Citeşte şi: Uraganul Maria a devenit unul de categorie 5, maximă, `potenţial catastrofal` (meteo SUA)

Documentul de 1.215 pagini autorizează nivelul cheltuielilor pentru apărare şi stabileşte politicile de control în privinţa modului în care sunt cheltuiţi banii, potrivit Reuters. Suma este cu aproximativ 15% mai mult decât în 2016, ultimul an de mandat al preşedintelui Barack Obama, cu 6% mai mult decât în 2017 şi cu aproape 5% mai mult decât cele 668 de miliarde de dolari solicitate anterior de executiv.

Camera Reprezentanţilor şi-a dat acordul în luna iulie asupra unui buget de 696 de miliarde de dolari, iar cele două versiuni trebuie acum armonizate.

Aceste fonduri vor merge pentru achiziţionarea de echipamente militare pe care senatorii au avut grijă să le precizeze, inclusiv 94 de noi avioane de vânătoare F35 (cu 24 mai mult decât ceruse Donald Trump) şi 13 nave noi (cu 5 mai mult).

Citeşte şi: Spania ÎL DĂ AFARĂ din ţară pe ambasadorul Coreei de Nord

În faţa ameninţărilor reprezentate de rachetele intercontinentale nord-coreene, parlamentarii americani doresc, de asemenea, să investească puternic în Agenţia de apărare antirachetă, al cărei buget ar urma să fie majorat cu 8% în comparaţie cu ceea ce a cerut executivul (în total 8,5 miliarde). Şi solda militarilor este prevăzută să crească cu 2,1%.

De asemenea, această lege interzice procurarea produselor Kaspersky Labs, cu sediul la Moscova, pentru utilizarea de către guvernului federal american.

Bugetul final pentru apărare va fi stabilit într-o lege ulterioară, în care minoritatea democrată ar putea să lupte pentru a obţine creşteri similare pentru cheltuielile non-militare.

Donald Trump doreşte să găsească mai multe fonduri pentru Pentagon prin tăierea cheltuielilor nemilitare. Colegii lui republicani controlează majoritatea atât în Senat, cât şi în Camera Reprezentanţilor, dar vor avea nevoie de sprijinul senatorilor democraţi ca să schimbe regulile şi să permită un buget mai mare pentru Pentagon, potrivit Reuters.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Deputații se întrunesc în ședință plenară

Deputații se întrunesc în ședință plenară Deputații se întrunesc, astăzi, 4 iulie, în ședință plenară. Pe ordinea de zi a Legislativului sunt 17 proiecte de...

Iurie Filip contestă decizia instanței de fond

Iurie Filip contestă decizia instanței de fond Fostul vicepreședinte al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNSP), Iurie Filip, demis în 2021 împreună cu toți conducătorii...

Partidul Laburist, favorit în alegerile parlamentare ce au loc joi în UK

Partidul Laburist, favorit în alegerile parlamentare ce au loc joi în UK Aproximativ 46 de milioane de britanici sunt aşteptaţi joi la secţiile de votare...

Rusia este dispusă să exporte în continuare gaze spre Europa. Kievul vrea să-i închidă robinetul

Rusia este dispusă să exporte în continuare gaze spre Europa. Kievul vrea să-i închidă robinetul Rusia este gata să continue să livreze gaze Europei şi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.