Consecințele ar fi devastatoare, iar moldovenii ar rămâne fără apă potabilă. Ce riscă Moldova dacă rușii aruncă în aer barajul de la Novodnestrovsk?

Publicat:

Consecințele ar fi devastatoare, iar moldovenii ar rămâne fără apă potabilă.  Ce riscă Moldova dacă rușii aruncă în aer barajul de la Novodnestrovsk?

R. Moldova s-ar putea confrunta cu consecințe devastatoare, dacă rușii vor arunca în aer barajul de la Novodnestrovsk, așa cum au procedat acum un an cu barajul de la Kahovka.

Citește și: Restricții în spațiul aerian al Moldovei


„Dacă vor distruge unul dintre barajele de pe râul Nistru, în următoarele două-trei zile vor fi inundații uriașe, vor fi foarte mari stricăciuni, multe pierderi materiale, multe case luate de ape. Dar și mai grav e că, după asta, nu veți avea apă potabilă pentru populație, așa cum este acum situația în regiunea Herson. Noi, din păcate, trecem prin această experiență, trebuie să modificăm infrastructura pentru a putea aproviziona localnicii cu apă, trebuie să săpăm fântâni etc. E o problemă foarte complicată, credeți-mă. Din acest motiv, cred că R. Moldova trebuie să se alăture apelurilor către partenerii internaționali să închidă cerul deasupra Ucrainei și să ofere sisteme Patriot. Toate aceste obiecte infrastructurale de importanță strategică ar trebui să fie protejate de sisteme de apărare aeriană”, a declarat ministrul Mediului și Resurselor Naturale al Ucrainei, Ruslan Streleț, în cadrul unui interviu pentru Deschide.md.

Aceeași sursă susține că o eventuală scurgere radioactivă la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, care este sub controlul ocupanților ruși și este folosită de Moscova pentru a șantaja Kievul și Occidentul, ar provoca o tragedie de șase ori mai mare decât cea de la Cernobîl. Potrivit lui, tot estul Europei se va transforma într-un deșert radioactiv pentru cel puțin 100 de ani.

„Această catastrofă va fi mult mai mare decât catastrofa de la Cernobîl din 1986. Pentru că centrala nucleară de la Cernobîl avea doar un reactor. Centrala nucleară de la Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa și are șase reactoare. Nici nu pot să-m imaginez ce teritoriu va fi afectat. Orașele mari, adică Zaporojie, Kirovograd, Dnipro, Nikolaev, Herson, după care R. Moldova, estul Poloniei, Slovacia, România, Bulgaria. O mare parte din Marea Neagră. Toate aceste teritorii ar putea fi afectate. Noi și acum, după 38 de ani de la catastrofa de la Cernobîl, simțim urmările. Dar dacă puteți multiplica aceste urmări de șase ori, va fi afectat un teritoriu foarte mare. Și va fi o poluare radioactivă care va ține 100 de ani”, a estimat oficialul ucrainean în interviul oferit pentru Deschide.md.

Menționăm că ministrul Ruslan Streleț a efectuat o vizită la Chișinău unde a discutat cu ministrul Mediului din R. Moldova, Sergiu Lazarencu, despre implementarea Punctului 8 din Formula de Pace a președintelui Volodimir Zelenski, care pune accent pe necesitatea protejării mediului, dar și despre parcursul european al celor două state.

Cei doi miniștri au discutat și problema secării fluviului Nistru.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Orban a ajuns la Moscova

Orban a ajuns la Moscova Premierul ungar Viktor Orban a ajuns la Moscova în cadrul unei "misiuni de pace", relatează agenţia ungară de ştiri MTI,...

Viktor Orban îşi apără eforturile pentru pace în Ucraina înainte de plecarea la Moscova

Viktor Orban îşi apără eforturile pentru pace în Ucraina înainte de plecarea la Moscova Prim-ministrul ungar Viktor Orban şi-a apărat vineri "acţiunile" pentru a obţine...

Nu vă jucați cu focul! Risc sporit de izbucnire a incendiilor de vegetație

Nu vă jucați cu focul! Risc sporit de izbucnire a incendiilor de vegetație În această perioadă, există risc sporit de izbucnire a incendiilor de vegetație,...

Carburanții se scumpesc din nou

Carburanții se scumpesc din nou Carburanții se scumpesc din nou. Agenția națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit noi prețuri maxime de referință pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.