“Consecințele economice” ale crizei din Catalonia dezbătute din nou de guvernul de la Madrid

Publicat:

Guvernul central spaniol a avertizat din nou în legătură cu ”consecinţele economice” ale crizei din Catalonia, în contextul în care arestarea a opt miniştri catalani destituiţi a reactivat manifestaţiile separatiste, relatează agerpres .

”Odată cu alegerile din 21 decembrie, guvernul speră să reinstaureze stabilitatea (…) în Catalonia, mai ales pentru a evita consecinţele economice foarte dăunătoare pentru această regiune”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al guvernului conservator, Inigo Mendez de Vigo, la încheierea unui consiliu de miniştri.


Citește și : Jurnalista anticorupție , asasinată acum 2 săptamâni în Malta , a fost inmormântată vineri

În privinţa turismului, care reprezintă 12% din PIB-ul Cataloniei, impactul evenimentelor de după referendumului din 1 octombrie privind autodeterminarea, interzis, este ”foarte vizibil”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Rata ocupării locurilor în hoteluri în Barcelona era de 83% în ultima săptămână din octombrie, faţă de 90% în prezent, iar 67% dintre hotelieri afirmă că au redus preţurile pentru a compensa această scădere, potrivit unei anchete realizate de către guvern.

În octombrie, Catalonia a fost regiunea spaniolă în care numărul de şomeri a crescut cel mai mult (plus 14.700), a subliniat printre altele Mendez de Vigo.

Deşi fenomenul este ceva obişnuit în Catalonia, ”în acest an, tendinţa este mai accentuată”, a indicat într-un comunicat sindicatul PIMEC, cea mai importantă organizaţie patronală din domeniul întreprinderilor catalane mici şi mijlocii.

Guvernul spaniol central a avertizat în mod constant în legătură cu impactul economic al crizei politice din Catalonia, în contextul în care peste 2.000 de întreprinderi şi-au transferat sediul social în afara regiunii, potrivit ultimului bilanţ al registrului comerţului.

Madridul şi-a revizuit obiectivul privind creşterea economică pentru 2018 la 2,3 %, faţă de 2,6 % cât se spera anterior. Banca Spaniei îşi menţine deocamdată previziunea la 2,5%, dar a avertizat în legătură cu riscul de ”recesiune” în Catalonia până în 2019 în caz de criză politică ”severă şi prelungită”.

Catalonia, care a reprezentat 19% din PIB-ul Spaniei în 2016, luptă cot la cot cu Madridul (18,9%) pentru titlul de cea mai bogată regiune a ţării.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.