X

Conservatoii germani vor creşterea prerogativelor forţelor de securitate, după un raport care dezvăluie ‘greşeli grave’

Blocul conservator german CDU-CSU a cerut vineri sporirea prerogativelor statului federal şi suplimentarea efectivelor forţele de securitate, în urma unui raport de anchetă privind atacul terorist din decembrie 2016 de la Berlin, document care evidenţiază ‘greşelile grave’ comise de autorităţi în ce priveşte supravegherea atentatorului, transmite dpa, conform agerpres.

Potrivit lui Stephan Harbarth, viceliderul grupului parlamentar al CDU-CSU, statului german îi sunt necesare mai multe prerogative, iar poliţia judiciară federală (BKA) şi Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei (serviciul de informaţii interne, BfV) au nevoie de o suplimentare de efective.

‘Federalismul îşi arată rapid limitele când este vorba despre lupta împotriva terorismului islamist’, a declarat Harbarth, pentru cotidianul Rhein-Neckar de vineri.

Citeşte şi: ATAC armat în Suedia. Cel puţin patru oameni sunt răniţi – FOTO/VIDEO

La rândul său, Stephan Mayer, deputat CSU responsabil cu afacerile interne, a cerut vineri o suplimentare a echipamentelor de supraveghere. ‘Poliţia şi autorităţile din justiţie din landurile relevante trebuie să fie mai bine echipate. Nu putem continua ca indivizi extrem de periculoşi, precum Amri, să nu poate fi monitorizaţi în Berlin 24 de ore din 24’, a declarat Mayer pentru cotidianul Passauer Neue Presse.

Luările de poziţie intervin după ce un raport de anchetă făcut public joi a evidenţiat o serie de greşeli comise de autorităţi înaintea atacului comis de islamistul tunisian Anis Amri la 19 decembrie 2016, într-o piaţă de Crăciun din Berlin.

Anis Amri, care avea legături cu Statul Islamic, a intrat cu un camion în vizitatorii unui târg de Crăciun, omorând 12 oameni, şi a fost ucis patru zile mai târziu, într-un schimb de focuri cu poliţia italiană, într-o gară de lângă Milano.

Un raport de anchetă prezentat joi a evidenţiat însă ‘greşelile grave’ ale poliţie şi justiţiei germane, care ar fi putut să-l aresteze cu luni înaintea tragediei pe tunisian, cunoscut de mult timp ca islamist şi traficant de droguri.

‘Au fost comise erori grave care nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată’, a declarat autorul documentului, Bruno Jost, cu ocazia prezentării raportului în faţa presei, la Berlin, citat de AFP.

Jost a fost desemnat de Senatul Berlinului să facă lumină asupra cauzelor care au împiedicat poliţia să-l intercepteze pe autorul atacului, Anis Amri, înaintea atentatului, deşi tunisianul de 24 de ani fusese supravegheat de poliţie.

Potrivit fostului procuror federal, atentatul ar fi putut fi evitat ‘cu o probabilitate ridicată’ cel puţin cu câteva luni înainte de producerea lui.

În raportul său, care se referă în special la disfuncţionalităţile din cadrul poliţiei şi parchetului berlineze, Jost constată incapacitatea totală a poliţiei judiciare de a asigura supravegherea unui islamişti potenţial periculoşi precum Amri.

Tunisianul nu a fost supravegheat decât câteva săptămâni, raportul notând că ‘toate observaţiile s-au limitat la zilele de lucru (…), chiar şi în săptămânile în care (Anis Amri) era plasat în fruntea listei (islamiştilor) potenţial periculoşi’, şi că, ‘în weekenduri şi în zilele de sărbătoare, nu a existat niciun fel de supraveghere’.

Mai mult, arată raportul, Amri fusese reţinut la sfârşitul lunii iunie 2016 la Friedrichshafen (surd-vest) având asupra lui două paşapoarte italiene false, dar a fost pus în libertate.

‘Tot ceea ce putea fi făcut greşit a fost făcut’, a concluzionat Bruno Jost, al cărui raport intermediar, prezentat în luna mai, acuza poliţia din Berlin de falsificarea unui document care, teoretic, ar fi putut să conducă la arestarea lui Amri înaintea atentatului.

Potrivit săptămânalului Der Spiegel, ‘mai multe pasaje’ referitoare la aceste suspiciuni au fost şterse în raportul final, din cauza anchetei în curs care îi vizează pe poliţiştii suspectaţi că ar fi falsificat un dosar preexistent cu privire la Amri pentru a reduce la tăcere criticile legate de monitorizarea insuficientă a atacatorului. 

Tags: Anis AmriberlinBfVblocul conservator CDU-CSUgermaniaOficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei (serviciul de informaţii internepoliţia judiciară federală (BKA)Stephan HarbarthStephan Mayertarg de craciun
Categorii: Diaspora