Conservatorii cancelarului Kurz, pe prima poziţie la alegerile europene din Austria (estimări)

Publicat:

Partidul conservator OVP al cancelarului Sebastian Kurz este dat învingător la alegerile de duminică pentru Parlamentul European din Austria, urmat de social-democraţi şi de extrema-dreaptă, conform unor estimări publicate la închiderea urnelor, relatează AFP, potrivit agerpres.

Cu 34,5% din voturi, OVP avansează cu 7,5 puncte procentuale comparativ cu scrutinul din 2014 şi pare aproape de a realiza cel mai bun scor înregistrat vreodată de un partid la scrutinul european de la aderarea Austriei la Uniunea Europeană în 1995, conform acestor estimări difuzate de principalele media austriece şi care au o marjă de eroare de 2,5 puncte procentuale.


Citește și : Guy Verhofstadt, după ce a votat la Gent: Noi trebuie să reînnoim Europa cât mai rapid posibil

Pe poziţia a doua se situează Partidul Social Democrat (SPO), cu 24,1% din voturi, scădere de jumătate de punct procentual.

Afectat de scandalul Ibizagate, Partidul Libertăţii (FPO), de extremă-dreapta, fost partener de coaliţie al OVP, se plasează pe locul al treilea, cu un procent de 17,5%, un recul de peste două puncte procentuale.

Rata de participare la vot a înregistrat o creştere puternică, conform primelor estimări. Aceasta a fost de 45,4% în 2014.

Dacă aceste rezultate se vor confirma, Kurz pare să nu fi fost afectat de scandalul care a provocat săptămâna trecută căderea coaliţiei pe care a format-o cu FPO în urmă cu 18 luni. El ar urma să înregistreze un scor mai bun chiar şi decât la alegerile legislative din octombrie 2017, unde partidul său a obţinut 31,5% din sufragii.

Citește și : Cutremur cu magnitudinea cuprinsă între 7,5 şi 8 în Peru

Kurz se va confrunta luni cu o moţiune de cenzură depusă de ecologiştii din opoziţie şi care ar putea să treacă dacă FPO şi SPO o vor vota, o posibilitate pe care cele două partide nu au exclus-o.

Coaliţia dintre OVP şi FPO s-a destrămat după difuzarea la 17 mai a unei înregistrări video realizate în 2017 pe insula spaniolă Ibiza, în care liderul formaţiunii de extremă-dreapta, Heinz-Christian Strache, se arăta dispus să ofere licitaţii publice importante în schimbul unor finanţări oculte.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă

Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă Autoritățile Republicii Moldova sunt determinate să mențină stabilitatea macrofinanciară, iar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.