Conservatorii germani, optimiști în privinţa încheierii negocierilor cu social-democraţii

Publicat:

Mai mulţi lideri ai conservatorilor germani şi-au exprimat, joi, optimismul în privinţa şanselor ca negocierile de coaliţie cu social-democraţii să se încheie duminică, după nu mai puţin de patru luni de incertitudine politică, relatează Reuters.

Formaţiunea cancelarului Angela Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU, conservatori), care la legislativele din septembrie a înregistrat cel mai slab scor din 1949, are nevoie de acordul social-democraţilor (SPD) pentru reeditarea “marii coaliţii” ce a condus din 2013 cea mai mare economie a Europei, după ce o primă încercare de a forma o coaliţie cu alte formaţiuni mai mici a eşuat în noiembrie. Investitorii se tem că prelungirea tratativelor va determina o întârziere a reformelor nu doar în Germania, dar şi în Uniunea Europeană, conform agerpres.


“În momentul de faţă, încă mă aştept (ca negocierile să se finalizeze) până duminică”, a declarat presei Horst Seehofer, preşedintele Uniunii Creştin Sociale (CSU, “aripa” bavareză a CDU), înaintea unei reuniuni a liderilor celor 16 landuri cu Angela Merkel.

Citește și : Ungaria : Proiectul ‘Stop Soros’ are ca scop prevenirea ‘metodelor de tip mafiot’ folosite de mercenarii lui Soros (secretar de stat)

Armin Laschet, premierul conservator din Renania de nord – Westfalia, a menţionat că luni şi marţi sunt considerate “zile de rezervă”, de care însă speră că nu va mai fi nevoie. “Sper că vom reuşi să terminăm până la sfârşitul weekendului”, a spus responsabilul conservator.

Până atunci, grupurile de lucru mai trebuie să finalizeze acorduri într-o serie de probleme spinoase cum sunt pensiile, reforma sănătăţii, legislaţia muncii şi politicile europene. Horst Seehofer a insistat de asemenea că noua coaliţie trebuie să accepte limitarea cheltuielilor guvernamentale suplimentare la 46 miliarde de euro până în 2021, aşa cum s-a convenit în discuţiile exploratorii de luna trecută.

Părţile au convenit deja asupra unor obiective comune în ce priveşte clima, contribuţiile pentru pensii şi reîntregirea familiilor migranţilor. În această ultimă problemă, aliaţii bavarezi ai Angelei Merkel se opun fervent adoptării unor politici mai generoase faţă de migranţi, aşa cum cere SPD.

Joi, deputaţii germani au adoptat o lege privind reîntregirea familială pentru refugiaţi, care prelungeşte până la 31 iulie un moratoriu în vigoare de la începutul lui 2016 cu privire la reîntregirea familială pentru refugiaţii numiţi ‘subsidiari’, o categorie ce numără sute de mii de persoane, cu un statut de protecţie temporar şi în special sirieni ce fug din calea războiului. În baza acestei legi, începând cu 1 august, 1.000 de persoane vor fi autorizate în fiecare lună să imigreze în Germania în cadrul reîntregirii familiale, cotă ce nu include ‘cazurile de urgenţă’. Conservatorii Angelei Merkel cereau la început o îngheţare totală a reîntregirilor familiale.

Comentând această decizie, premierul din Mecklenburg – Pomerania inferioară, social-democrata Manuela Schwesig, a ţinut să precizeze că “ar fi complet exagerat” să se vorbească despre un “succes în ce priveşte reîntregirea familiilor”, recunoscând totuşi, pe postul ZDF, că s-a obţinut un “progres” pe această temă.

Ultimul cuvânt în privinţa unui acord de coaliţie îl vor avea însă membrii formaţiunilor angajate în negocieri, iar un vot negativ din partea celor circa 440.000 de membri ai SPD nu poate fi exclus. Aripa de tineret a SPD, JUSOS, se opune ferm refacerii coaliţiei cu Angela Merkel, care în opinia sa ar zdruncina şi mai mult susţinerea electorală a social-democraţilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.