X

Conservatorii germani şi Verzii au avut primele discuţii pentru formarea unei coaliţii guvernamentale

Liderii blocului conservator şi cei ai Verzilor din Germania s-au întâlnit marţi, la Berlin, pentru a explora şansele formării unei coaliţii guvernamentale pentru următorii patru ani, după ce nicio formaţiune politică nu a obţinut singură o majoritate în alegerile parlamentare din 26 septembrie, relatează dpa, potrivit agerpres.

Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi aliatul său bavarez tradiţional, Uniunea Creştin-Socială (CSU), încearcă să formeze un guvern de coaliţie cu Verzii şi cu Partidul Liber-Democrat (FDP, liberal).

Citeşte şi: Facebook dezvăluie cauza care a provocat avaria majoră la nivel global – Black News

Scrutinul legislativ federal din 26 septembrie a fost câştigat de Partidul Social-Democrat (SPD), cu 25,7% din voturi, urmat la mică distanţă de blocul CDU-CSU, cu 24,1% din sufragii.

La rândul lor, social-democraţii încearcă să formeze o coaliţie cu Verzii (14,8% din voturi) şi FDP (11,5% din voturi). Aceste două partide mai mici au avut deja săptămâna trecută primele discuţii.

A cincea formaţiune intrată în parlamentul federal este Alternativa pentru Germania (AfD, extrema-dreaptă), care a obţinut 10,3% din sufragii.

Pentru a evita o altă ‘mare coaliţie’ precum cea condusă în ultimii patru ani de Angela Merkel, social-democraţii şi conservatorii încearcă să-i convingă atât pe Verzi, cât şi pe liberali – partide cu agende politice extrem de diferite – să li se alăture într-o coaliţie tripartită.

Deşi Verzii ar prefera un acord cu SPD şi liberalii, ei nu au exclus o eventuală participare la guvernare alături de conservatori.

Citeşte şi: 400 de migranţi au fost prinşi la graniţa Germaniei cu Polonia – Black News

FDP şi-a exprimat clar preferinţa pentru blocul CDU-CSU, dar nu a închis uşa tratativelor cu social-democraţii.

De obicei tratativele pentru formarea unui guvern de coaliţie în Germania durează câteva săptămâni sau chiar luni. După alegerile din 24 septembrie 2017, astfel de negocieri s-au prelungit până în martie anul următor. 

Tags: AfD (Alternativa pentru Germania)alegeriAngela MerkelgermaniaPartidul Liber-Democrat (FDPPartidul Social-Democrat (SPD)Uniunea Crestin-Democrata (CDU)Uniunea Creştin-Socială (CSU)verzii
Categorii: Diaspora