X

Conservatorii moderați din UK s-ar putea revolta pentru a evita un Brexit fără acord

O sută de parlamentari moderaţi din Partidul Conservator britanic ar putea să voteze împotriva liniei oficiale a guvernului premierului Theresa May pentru a evita un Brexit fără acord, informează vineri The Daily Telegraph, citat de EFE, potrivit agerpres.

Ziarul scrie că membrii Grupului de punere în aplicare a Brexit-ului, o facţiune a conservatorilor care o susţine în general pe şefa executivului, s-ar putea revolta în privinţa votului din 27 februarie, în scopul de a opri o retragere fără acord a Marii Britanii din UE. Mai mulţi miniştri s-ar putea alătura acestei iniţiative în cazul în care Londra se va îndrepta spre o ieşire abruptă din UE pe 29 martie, potrivit sursei citate.

Citește și: Chiar dacă Trump a anunțat retragerea totală, SUA mențin 200 de soldați în Siria

Deputaţii nemulţumiţi au scris responsabilului cu disciplina al Partidului Conservator Julian Smith, cerându-i acestuia să permită votul liber pe 27 februarie astfel încât, dacă premierul nu va propune un pact fezabil pentru Brexit, să poată sprijini un amendament multipartit care să întârzie ieşirea din UE. Dacă nu vor avea această libertate de vot, membrii grupului se vor vedea nevoiţi să se revolte, votând împotriva disciplinei de partid.

În scrisoarea citată de ziarul britanic, liderii grupului, Simon Hart şi Andrew Percy, menţionează că se tem de cazul în care vor fi puşi în faţa unui acord revizuit, pe care Theresa May l-ar putea prezenta în Camera Comunelor şi care să fie respins din nou de conservatorii eurosceptici, situaţie care ar creşte şansele unei ieşiri ne-negociate.

Parlamentarii anticipează că schimbările pe care premierul britanic le-ar obţine de la Bruxelles nu vor satisface cerinţele exigente ale segmentului dur al Partidului Conservator, aşa-numitul Grup de cercetare europeană, care doreşte o separare completă de UE şi menţinerea deschisă a opţiunii unei ieşiri fără acord.

”Mulţi membri ai grupului nostru ne-au avertizat că în cazul în care eşecul acordului pare probabil, vor sprijini amendamentele cu scopul de a întârzia Brexit-ul şi de a exclude o ieşire fără acord”, susţine grupul moderaţilor.

Citește și: Fiii lui El Chapo sunt inculpați și ei pentru trafic de droguri

Theresa May a promis să supună votului, pe 27 februarie, fie un acord îmbunătăţit de retragere din UE, fie, în lipsa acestuia, o moţiune pentru a pune la punct paşii de urmat. Liderul conservator menţine contactul cu Bruxellesul pentru a încerca să modifice termenii clauzei “backstop”-ului (”plasa de siguranţă”) privind frontiera nord-irlandeză, principalul obstacol în calea aprobării acordului.

De asemenea, este planificat ca, înaintea votului de miercuri, ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, şi avocatul general Geoffrey Cox să se întâlnească din nou cu negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, pentru a conveni asupra schimbărilor care ar permite ca acordul să fie aprobat în Camera Comunelor.

Tags: acordbrexitmarea britaniePartidul ConservatorTheresa May
Categorii: Externe