Conservatorii spanioli sunt favoriți să câștige alegerile anticipate din regiunea Madrid

Publicat:

Partidul Popular (PP, conservator), principala forţă de opoziţie din Spania, este creditat cu câştigarea alegerilor anticipate ce vor avea loc la data de 4 mai în regiunea Madrid, indică un sondaj publicat marţi, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Revenirea probabilă la conducerea Comunităţii Madrid a conservatoarei Isabel Diaz Ayuso (foto) ar însemna o lovitură pentru guvernul central de stânga.


Citește și: O bandă de traficanţi de droguri planifica asasinarea vicepremierului muntenegrean

Ayuso a avut dispute puternice cu guvernul pe teme mergând de la politicile sociale până la răspunsul la pandemie, mai ales prin menţinerea restaurantelor şi magazinelor deschise pentru a susţine economia Madridului, dependentă de servicii, în vreme ce alte regiuni au închis activităţile neesenţiale.

Votul din regiunea din jurul capitalei, cea mai bogată din Spania, este văzut ca un test intermediar pentru clasa politică fragmentată a ţării.

Potrivit sondajului realizat de Metroscopia între 20-26 aprilie, PP ar urma să obţină 59 din cele 136 de locuri ale adunării regionale, faţă de 30 în 2019, ceea ce înseamnă că, pentru a-şi asigura o majoritate, Ayuso va avea totuşi nevoie de sprijinul partidului de extremă dreapta Vox.

Isabel Diaz Ayuso, pe care oponenţii o etichetează drept o populistă de tipul fostului preşedinte american Donald Trump, nu a exclus un acord cu Vox, creditat de sondaj cu 13 mandate.

Formaţiunea de centru-dreapta Ciudadanos, care a condus în coaliţie cu PP până când Ayuso a convocat în martie alegerile anticipate, este probabil să piardă toate locurile din adunarea regională.

Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) al premierului Pedro Sanchez ar urma să obţină doar jumătate din numărul actual de mandate, astfel încât blocului de stânga, incluzând şi cele două partide radicale Mas Madrid şi Unidas Podemos, să îi revină doar 64 de locuri.

‘Votanţii care sunt supăraţi pe guvernul de stânga văd în acest scrutin o ocazie să-l pedepsească pe Pedro Sanchez prin intermediul lui Ayuso’, a comentat directorul Metroscopia, Andres Medina.

Citește și: Fotbalul englezesc BOICOTEAZĂ total rețelele sociale ca răspuns la abuzul online

Tensiunile între forţele de dreapta şi cele de stânga s-au acutizat la Madrid, unde Ayuso candidează sub sloganul ‘Comunism sau Libertate’, escaladând în ultimele zile după ce liderul Podemos, Pablo Iglesias, şi câţiva responsabili guvernamentali au primit scrisori de ameninţare cu moartea.

Iglesias şi Podemos au adoptat sloganul ‘Democraţie sau Fascism’ după ce Vox a pus la îndoială autenticitatea scrisorilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.