Consilierii politici ai Rusiei şi Ucrainei se întâlnesc la Paris

Publicat:

Reprezentanţi ai Ucrainei şi Rusiei urmează să se întâlnească pentru prima dată, miercuri, de când au început se se amplifice tensiunile la frontiera lor la sfârşitul anului trecut, stârnind temeri că Moscova ar putea lansa o invazie, relatează DPA, potrivit agrepres.

Întâlnirea de la Paris ar urma să fie convocată la prânz (11:00 GMT) şi să-i aducă împreună pe consilierii politici în formatul Normandia din patru ţări, care include de asemenea Franţa şi Germania.


Citeşte şi: Termenul limită pentru vaccinarea anti-Covid a personalului NHS urmează să fie amânat – Black News

Surse apropiate preşedinţiei franceze au declarat că discuţiile se vor concentra asupra măsurilor umanitare, precum şi posibilităţii de a desfăşura negocieri oficiale privind statutul regiunii Donbas din estul Ucrainei, unde separatiştii susţinuţi de Rusia controlează părţi din teritoriu.

Conflictul armat dintre Ucraina şi separatişti a izbucnit în 2014, dar de atunci s-a transformat într-unul latent cu erupţii regulate de bombardamente şi confruntări.

Începând din noiembrie 2021, Statele Unite şi Europa au început să tragă un semnal de alarmă cu privire la o mare acumulare de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina, stârnind temeri că Moscova plănuieşte o ofensivă armată ce ar escalada dramatic conflictul.

Germania şi Franţa au mediat acest conflict din 2014, dar un plan de pace pe care l-au negociat între părţile implicate în estul Ucrainei este demult blocat.

Discuţii trilaterale au avut loc la începutul lunii ianuarie. Reprezentanţii german şi francez s-au deplasat la Moscova şi Kiev, dar cei ai Ucrainei şi Rusiei nu au stat împreună la masa de negocieri.

Potrivit estimărilor ONU, de la începerea conflictului peste 14.000 de persoane au fost ucise în luptele dintre trupele guvernamentale ucrainene şi separatiştii loiali Kremlinului în Donbas.

Printre altele, un înalt oficial ucrainean a exclus miercuri perspectiva ca Kievul să poarte discuţii directe cu separatiştii susţinuţi de Rusia şi a spus că încălcări majore ale încetării focului au avut loc în conflictul din estul Ucrainei.

Citeşte şi: Washingtonul promite o ‘ripostă fermă’ Belarusului dacă ajută Rusia să invadeze Ucraina

“Nu au existat şi nu vor fi niciun fel de discuţii directe cu separatiştii”, a declarat Andri Ermak, şeful de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski, într-o postare pe Facebook, citată de Reuters.

Ermak a făcut declaraţia înaintea discuţiilor în patru de la Paris între oficiali din Ucraina, Rusia, Franţa şi Germania. Discuţiile fac parte din eforturile de a reduce tensiunile după ce Rusia a masat zeci de mii de militari în apropierea graniţelor Ucrainei. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.