Consiliu franco-german marţi la Berlin

Publicat:

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Angela Merkel, se vor întâlni marţi la Berlin pentru a negocia alianţe în special cu privire la criza migraţiei şi reforma completă a zonei euro, informează France Presse duminică, potrivit agerpres.

Acest consiliu franco-german, care reuneşte mai mulţi miniştri din cele două ţări, trebuia iniţial să fie dedicat stabilirii unei ”foi de parcurs” franco-germane asupra reformei zonei euro, care să fie pusă pe masa summit-ului UE din 28 şi 29 iunie.


Citește și : Atena şi Skopje au semnat acordul ce prevede schimbarea numelui Macedoniei

Pe acest subiect, Parisul şi Berlinul sunt foarte aproape de acord, a anunţat sâmbătă seara Bruno Le Maire, ministrul finanţelor din Franţa, după o întâlnire finală cu omologul său german, Olaf Scholz.

Dar acest dosar prioritar pentru Franţa riscă să fie în mare măsură umbrit de problema arzătoare a primirii migranţilor, după criza declanşată de Italia.

Roma tocmai a spulberat status quo-ul fragil în UE prin refuzul de a primi nave pline cu migranţi din Africa. După Aquarius duminică, primită în cele din urmă după o săptămână de Spania, ministrul de interne italian Matteo Salvini (extrema dreaptă) a interzis în porturile sale accesul altor două bărci ale unui ONG.

Angela Merkel şi Emmanuel Macron se pun de acord asupra unui singur punct: gestionarea migranţilor trebuie să fie europeană. Astfel, ei vor încerca să imagineze o reformă acceptabilă pentru toţi, chiar dacă ţări precum Polonia şi Ungaria refuză categoric să-şi deschidă graniţele.

Merkel nu poate adopta decât o linie dură, altfel riscând să-şi vadă dezmembrată coaliaţia sa guvernamentală: ministrul său de interne, care reprezintă aripa dreaptă, a spus că vrea să formeze, împreună cu omologii săi italian şi austriac, ”o axă a voluntarilor” împotriva imigraţiei ilegale.

Citește și : Germania dezminte informația despre o întâlnire europeană specială pe tema migrației convocată de Merkel

Dorind să-i vină în ajutor vineri, Emmanuel Macron a spus că “dacă ţările sunt de acord să decidă ceva, atunci acest lucru se va întâmpla la nivel (de şefi de stat şi de guvern)”.

Parisul nu preconizează niciun acord al europenilor la sfârşitul lunii iunie privind o reformă a reglementării de la Dublin, care prevede că solicitanţii de azil vor fi trimişi înapoi în ţara din care sosesc.

În schimb, Franţa speră la un acord cu Berlinul, apoi la nivel european, privind consolidarea masivă a Frontex, agenţia care patrulează coastele europene, privind crearea unor centre de triere în Africa şi privind armonizarea dreptului azil.

“Sperăm să ajungem la un maxim de acorduri marţi, apoi la sfârşitul lunii iunie, la nivel european, cu privire la aceste probleme”, a declarat Palatul Elysee.

Reforma zonei euro şi măsura sa cheie, crearea unui buget autonom care să-i dea o capacitate de a investi, o mare ambiţie a preşedintelui francez, ar trebui să facă, de asemenea, obiectul unui compromis marţi cu Berlinul.

Citește și : Trimisul special al UNHCR, Angelina Jolie, face apel pentru reconstruirea oraşului irakian Mosul

Compromisul se anunţă modest în comparaţie cu aşteptările franceze. Angela Merkel a avertizat deja că ea ar accepta un buget al zonei euro, dar care să fie de doar câteva zeci de miliarde de euro, în timp ce Parisul pleda pentru sute de miliarde.

“Nu spun că nu va avea nimic din ceea ce vrea”, a declarat cancelara duminică, dar preşedintele francez a făcut propuneri despre care ştie de mult timp că nu sunt bune, în opinia mea”.

Merkel se află între ciocanul aripii sale drepte, care se teme că va vedea Germania plătind pentru ţările prea risipitoare din sudul Europei, şi nicovala aripii stângi, social-democraţii, care îi cer să nu mai dea dovadă de ”zgârcenie”, comentează AFP.

Ultimul subiect principal al reuniunii de marţi va fi consolidarea apărării europene, în timp ce Donald Trump ameninţă cu contribuţii financiare mai mici la NATO.

Merkel s-a declarat “favorabilă” propunerii franceze pentru o ”iniţiativă europeană de intervenţie (IAI)”, un fel de stat-major de criză comun care să regrupeze în jur de zece ţări, între care Germania şi Marea Britanie. Parisul speră să încheie marţi un acord cu Berlinul pentru a putea lansa proiectul până în iunie.

Merkel a consacrat “podcastul” său de sâmbătă consiliului franco-german, subliniind că este necesar mai mult decât oricând ca Europa să rămână puternică şi unită” şi că, în politica externă, apărare şi securitate, Germania şi Franţa ar putea da un nou impuls acestei cooperări”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.