Consiliul Concurenței a luat la ochi ANSP şi Ministerul Sănătății

Publicat:

Consiliul Concurenței a luat la ochi ANSP şi Ministerul Sănătății

Plenul Consiliului Concurenței a dispus, pe 28 iunie 2024, inițierea unei investigații cu privire la eventualele acțiuni anticoncurențiale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) și ale Ministerului Sănătății.

Consiliul Concurenței urmează să verifice dacă prestarea serviciilor medicale de către ANSP pe piețe concurențiale nu distorsionează mediul concurențial normal.


Citeşte şi: MAE transmite alerte de călătorie pentru Grecia şi Turcia – Stiripesurse.md

Agenția Națională pentru Sănătate Publică este o autoritatea administrativă, care asigură supravegherea de stat a sănătăţii publice, inclusiv exercită controlul de stat în acest domeniu. Una din funcțiile Agenției este autorizarea sanitară de funcționare a întreprinderilor ce prestează servicii în domeniul sănătății publice.

Consiliul Concurenței a luat la ochi ANSP şi Ministerul Sănătății

Conform prevederilor Legii nr. 10/2009 privind supravegherea de stat a sănătății publice, ANSP poate presta și servicii în domeniul sănătăţii publice, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, conform tarifelor stabilite de către Guvern. Totodată, conform informațiilor disponibile Consiliului Concurenței, ANSP prestează și alte servicii medicale pe piețe concurențiale, care ar depăși lista serviciilor prevăzute de Guvern. Astfel, Agenția a participat în cadrul mai multor proceduri de achiziții publice privind servicii de analize și investigații medicale, anunțate de instituții medico-sanitare publice din țară, în calitate de concurent direct al întreprinderilor, activitatea cărora se autorizează de către ANSP.

În cadrul investigației, Consiliul Concurenței va verifica dacă prestarea unor astfel de servicii de către ANSP pe piețe concurențiale nu distorsionează concurența.

Consiliul Concurenței a luat la ochi ANSP şi Ministerul Sănătății

Investigația a fost inițiată pe semnele încălcării art. 12 din Legea concurenței, care interzice orice acţiuni sau inacţiuni ale autorităţilor publice care restrâng, împiedică sau denaturează concurenţa, precum stabilirea de condiţii discriminatorii sau acordarea de privilegii pentru activitatea întreprinderilor, neprevăzute de lege.

Inițierea investigației nu presupune în mod automat constatarea vinovăției entităților vizate în săvârșirea unor acțiuni anticoncurențiale. Existența sau lipsa încălcărilor legislației concurențiale poate fi constatată doar ca urmare a finalizării procedurii  de investigație.

Rezultatele investigației vor fi comunicate suplimentar, după adoptarea deciziei de către Plenul Consiliului Concurenței.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tucker Carlson anunţă un interviu-bombă cu Zelenski

Tucker Carlson anunţă un interviu-bombă cu Zelenski Tucker Carlson, jurnalistul american controversat care a realizat un interviu cu liderul rus Vladimir Putin, a reușit să...

‘Loverboy’ de Chişinău: Două adolescente orfane erau exploatate sexual

'Loverboy' de Chişinău: Două adolescente orfane erau exploatate sexual Două adolescente cu vârste de 15 și 16 de ani, care părăsiseră centrul de plasament temporar...

BCS vrea o comisie de anchetă privind controlul activității ANRE

BCS vrea o comisie de anchetă privind controlul activității ANRE Astăzi, în cadrul ședinței Parlamentului, deputatul BCS, Petru Burduja a propus examinarea unui proiect de...

Curtea de Conturi are un nou membru

Curtea de Conturi are un nou membru Parlamentul a numit un nou membru al Curții de Conturi. Deputații au aprobat numirea Nataliei Trofim în respectiva...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.