Consiliul de Securitate a reînnoit mandatul misiunii EUFOR-ALTHEA din Bosnia şi Herţegovina

Publicat:

Consiliul de Securitate al ONU a reînnoit, miercuri, în unanimitate, mandatul misiunii militare europene EUFOR-ALTHEA în Bosnia şi Herţegovina (BiH), în pofida rezervelor exprimate de Rusia, transmite AFP, potrivit agerpres.

Rezoluţia, care a primit sprijinul celor 15 membri ai Consiliului, permite Uniunii Europene să prelungească, cu douăsprezece luni începând cu 2 noiembrie, această misiune al cărei rol este de a asigura respectarea Acordului de pace de la Dayton care a pus capăt războiului (1992 – 1995) soldat cu 100.000 de morţi.


Citeşte şi: Washingtonul speră că următorul guvern israelian va continua să respecte grupurile minoritare – Black News

“Am votat în favoarea prelungirii mandatului cu un an” pentru că textul este “depolitizat, pur tehnic”, a comentat adjuncta ambasadorul Rusiei Anna Evstigneeva, reiterând totuşi rezervele ţării sale, exprimate în ultimele luni.

“Vrem să spunem încă o dată că suntem îngrijoraţi de dublarea nejustificată şi încă ne-explicată a contingentului forţei europene în 2022”, a spus diplomata rusă.

În chiar ziua declanşării ofensivei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, EUFOR a anunţat desfăşurarea a 500 de soldaţi suplimentari în BiH, pe lângă cei 600 deja existenţi.

În luna aprilie, secretarul american de stat Antony Blinken a declarat că ţările occidentale studiază soluţii alternative pentru a asigura prezenţa unei misiuni internaţionale în BiH în cazul unui blocaj din partea Rusiei la ONU.

Citeşte şi: Se dau lupte grele la Bahmut şi Soledar, în regiunea Doneţk – Black News

La sfârşitul lunii octombrie, liderul politic al sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, a declarat că va pleda pe lângă preşedintele rus Vladimir Putin în favoarea menţinerii forţei europene în BiH pentru a preveni înlocuirea acesteia cu o forţă NATO.

BiH a început apropierea de NATO, dar liderii politici sârbi bosniaci se opun ferm unei eventuale aderării a BiH la Alianţa Nord-Atlantică.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.