X

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie prin care stabileşte o relaţie oficială şi durabilă cu Afganistanul talibanilor

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat joi o rezoluţie prin care stabileşte o relaţie oficială şi durabilă cu Afganistanul talibanilor, care nu este recunoscut, în continuare, pe scena internaţională, relatează AFP, potrivit news.ro .  

În această rezoluţie – în care nu este folosit cuvântul ”taliban” -, este detaliat mandatul noii Misiuni politice a ONU în Afghanistan (MANUA) pe o perioadă de un an.

Citește și : OECD: Războiul din Ucraina şi sancţiunile vor afecta semnificativ relansarea economică la nivel mondial

Rezoluţia a fost adoptată cu 14 voturi.

Rusia s-a abţinut.

Această rezoluţie prevede mai multe domenii de cooperare, pe plan umanitar, politic şi al dreputilor omului – inclusiv ale femeilor, copiilor şi jurnaliştilor.

”Acest nou mandat al MANUA este crucial nu doar pentru a răspunde crizei umanitare şi economice imediate, dar şi pentru a ne atinge obiectivul prmordial şi de stabilitate în Afganistan”, declară AFP., după vot, ambasadoarea Norvegiei la ONU, Mona Juul, a cărei ţară a redactat rezoluţia.

Citește și : Cel puţin 21 de persoane au fost ucise în tiruri de artilerie rusă în apropiere Harkov

”Consiliul transmite un mesaj clar prin acest nou mandat. MANUA are un rol crucial de jucat în promovarea păcii şi stabilităţii în Afganistan şi în susţinerea poporului afgan, care se confruntă cu provocări şi ci o nouă incertitudine fără precedent”, subliniază ambasadoarea norvegiană.

Tags: AfganistanConsiliul de SecuritateMANUAtalibani
Categorii: Știrile zilei