Consiliul de Securitate al ONU cere încetarea violenţei în Afganistan

Publicat:

Consiliul de Securitate al ONU a cerut luni încetarea violenţei în Afganistan şi i-a avertizat pe talibanii reveniţi la putere împotriva oricărei intenţii de a transforma această ţară într-o bază pentru viitoare atacuri teroriste, transmite AFP, potrivit agerpres.

Într-o declaraţie comună, convenită în urma reuniunii de urgenţă desfăşurate luni, Consiliul de Securitate solicită încetarea imediată a tuturor ostilităţilor şi formarea, prin negocieri extinse, a unui nou guvern unit şi reprezentativ, care să includă şi femei.


Citește și : Londra aruncă vina în cârca lui Trump pentru situaţia din Afganistan

Deşi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la “încălcări grave ale dreptului umanitar internaţional şi abuzuri ale drepturilor omului”, Consiliul de Securitate a insistat asupra “importanţei luptei împotriva terorismului în Afganistan pentru a se asigura că teritoriul afgan nu va fi folosit pentru a ameninţa sau a ataca vreo altă ţară, şi ca nici talibanii şi nici vreun alt grup sau persoană să nu sprijine teroriştii care acţionează pe teritoriul altei ţări”.

În deschiderea reuniunii, secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, şi-a exprimat temerile cu privire la respectarea drepturilor omului şi a solicitat comunităţii internaţionale să “se unească pentru a se asigura că Afganistanul nu va mai fi folosit niciodată ca platformă sau refugiu pentru organizaţiile teroriste”, cerere reiterată de ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

La rândul său, Grupul de experţi în proceduri speciale al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului a considerat “inacceptabil ca statele să rămână spectatori atunci când un grup înscris pe lista organizaţiilor teroriste a Consiliului de Securitate invadează teritoriul afgan şi se angajează în acte care ar putea semăna cu crime de război şi crime împotriva umanităţii”.

Citește și : Primele efecte pozitive ale măsurilor lui Biden: A scăzut numărul copiilor care suferă de foame

Acest grup de experţi, cu sediul la Geneva, a solicitat Consiliului de Securitate să adopte “orice iniţiativă necesară”, în conformitate cu capitolul 7 al Cartei ONU, care permite utilizarea forţei, pentru “a proteja drepturile omului şi nevoile umanitare ale populaţiei afgane”.

Antonio Guterres a estimat că “următoarele zile vor fi cruciale”.”Lumea ne urmăreşte. Nu trebuie şi nu putem abandona populaţia din Afganistan”, a susţinut secretarul general la ONU.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cristina Gherasimov a discutat telefonic cu noua ministră pentru Afaceri Europene a Suediei

Cristina Gherasimov a discutat telefonic cu noua ministră pentru Afaceri Europene a Suediei Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană a Republicii Moldova, Cristina Gherasimov, a avut o...

Marcel Ciolacu a fost întâmpinat cu onoruri militare la Guvern

Marcel Ciolacu a fost întâmpinat cu onoruri militare la Guvern Premierul României, Marcel Ciolacu, a ajuns la Chișinău și a fost întâmpinat cu onoruri militare...

Care sunt ţările cu arsenal nuclear şi câte focoase deţin acestea

Care sunt ţările cu arsenal nuclear şi câte focoase deţin acestea Conflictele militare din ultimii ani duc, inevitabil, la creșterea tensiunii militare la nivel mondial...

Și-ar fi ucis sora și a stat cu cadavrul în casă câteva săptămâni

Și-ar fi ucis sora și a stat cu cadavrul în casă câteva săptămâni Descoperire macabră într-o casă din centrul Chișinăului. Poliția a depistat cadavrul unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.