Consiliul de Securitate al ONU discută posibila trimitere a unei forţe internaţionale în Haiti

Publicat:

Consiliul de Securitate al ONU a început luni să dezbată posibila trimitere a unei forţe internaţionale în Haiti pentru a restabili ordinea în contextul unei crize umanitare tot mai grave, dar fără a lua o decizie cu privire la această opţiune care nu întruneşte unanimitatea, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

‘Situaţia este absolut dramatică. Portul este blocat de bandele care nu lasă să iasă carburantul (…) Fără carburant, nu există apă. Şi există holeră’, al cărei tratament necesită o bună hidratare, a declarat în faţa presei secretarul general al ONU, Antonio Guterres.


Citeşte şi: Iranienii îşi fac abonamente la Starlink pentru a scăpa de restricţiile la internet – Black News

‘Am delicata misiune de a aduce în faţa Consiliul de Securitate strigătul de disperare al unui întreg popor ce suferă şi de a spune cu voce tare şi clară că haitienii şi haitienele nu trăiesc, ci supravieţuiesc’, a afirmat ministrul de externe Jean Victor Généus.

Pentru a contracara violenţele şi paralizia din Haiti, Statele Unite şi Mexicul lucrează la două rezoluţii.

Una ‘ar autoriza o misiune non-ONU internaţională de asistenţă de securitate pentru a ameliora situaţia de securitate şi a permite livrarea ajutorului umanitar’, a explicat ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, în şedinţa Consiliului de Securitate al ONU devansată cu câteva zile.

‘Această rezoluţie va propune o misiune non-ONU limitată, atent calibrată şi purtată de o ţară parteneră cu o experienţă importantă şi necesară pentru ca un astfel de efort să fie eficace’, a adăugat ea, menţionând că SUA vor ‘reflecta la modalitatea cea mai bună de a susţine direct şi a furniza resursele’ pentru o astfel de misiune.

Ideea a fost sprijinită de numeroşi membri ai Consiliului, dar unii au emis rezerve, făcând referire la manifestaţiile care au loc în Haiti împotriva acestei posibile intervenţii externe şi la problemele generate de precedentele.

O misiune ONU de pace, cunoscută ca MINUSTAH, care a acţionat în Haiti din 2004 până în 2017, a făcut obiectul unor critici puternice.

Căştile Albastre sunt responsabile mai ales de faptul că au introdus holera în ţară în 2010, epidemia declanşată făcând peste 10.000 de morţi până în 2019. Reizbucnirea epidemiei, facilitată de penuria de apă potabilă, a provocat deja zeci de decese, deşteptând temeri legate de un nou dezastru.

‘Cât timp guvernul este lipsit de legitimitate şi incapabil să guverneze, trimiterea unei astfel de forţe de acţiune rapidă va avea sprijinul diferitelor părţi din Haiti sau se va confrunta cu rezistenţă sau chiar va provoca ciocniri violente cu populaţia?’, a întrebat reprezentantul chinez Geng Shuang, făcând apel la ‘prudenţă’.

China şi-a semnalat totuşi sprijinul de principiu – cu câteva ‘ajustări’ cerute – pentru o a doua rezoluţie aflată în pregătire, ce prevede instituirea unui regim de sancţiuni (interdicţie de călătorie, îngheţarea activelor, embargou ţintit asupra armelor) împotriva bandelor şi a şefilor lor.

Un regim de sancţiuni este însă respins de Rusia, care denunţă un proces făcut ‘în grabă’. Reprezentantul rus Dmitri Polianski a chemat de asemenea la ‘cântărirea tuturor consecinţelor trimiterii de contingente’ străine, apreciind ca ‘inacceptabile’ ‘interferenţele în procesul politic haitian’ din partea unor ‘actori regionali cunoscuţi ce consideră continentul american drept curtea lor din spate’.

În cazul în care Consiliul de Securitate ar vota – la o dată încă neprecizată – pentru trimiterea unei astfel de forţe, ar rămâne de văzut ce ţară ar conduce-o.

‘Toate indiciile arată că Statele Unite vor lua conducerea’, este de părere Richard Gowan, analist la International Crisis Group, evocând un posibil sprijin din partea Canadei şi a unor ţări latino-americane.

Citeşte şi: Israelul CRITICĂ decizia Australiei de a nu mai recunoaşte Ierusalimul de Vest drept capitală a sa; Autoritatea Palestiniană o salută – Black News

Deocamdată, SUA şi Canada au livrat poliţiei haitiene echipamente de menţinere a ordinii publice.

Potrivit Reuters, în Congresul american a fost introdus luni un proiect de lege vizând anchetarea şi sancţionarea oricăror elite politice haitiene aflate în complicitate cu bandele.

Pe de altă parte, adminstraţia preşedintelui Joe Biden a părut sceptică faţă de trimiterea de trupe în Haiti, care are o lungă istorie de intervenţie militară americană, mai scrie Reuters.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu ministra de Externe a României, Luminița Odobescu: „Continuăm să realizăm proiecte care aduc beneficii pentru cetățenii noștri”

Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu ministra de Externe a României, Luminița Odobescu: „Continuăm să realizăm proiecte care aduc beneficii pentru cetățenii noștri” Prim-ministrul Dorin...

Marine Le Pen îl critică pe Kylian Mbappe: Francezii s-au săturat să li se dea lecţii de morală şi să li se dea instrucţiuni...

Marine Le Pen îl critică pe Kylian Mbappe: Francezii s-au săturat să li se dea lecţii de morală şi să li se dea instrucţiuni...

CNED anunță lansarea a două sesiuni noi, în cadrul programului „Rabla pentru electrocasnice”

CNED anunță lansarea a două sesiuni noi, în cadrul programului „Rabla pentru electrocasnice” Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) anunță lansarea a două sesiuni noi,...

Rusia pierde centrul naval din Crimeea, declară comandantul şef al marinei ucrainene

Rusia pierde centrul naval din Crimeea, declară comandantul şef al marinei ucrainene Flota rusă din Marea Neagră a fost nevoită să-şi relocheze aproape toate navele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.