Consiliul de Securitate al ONU prelungeşte cu şase luni mecanismul transfrontalier de ajutor pentru Siria

Publicat:

Consiliul de Securitate al ONU a extins luni mecanismul de ajutor transfrontalier pentru Siria cu şase luni, o perioadă considerată prea scurtă de mai multe state membre ale acestei structuri, transmit Reuters şi France Presse, potrivit agerpres

Rezoluţia, adoptată cu unanimitate, extinde până la 10 iulie 2023 mecanismul care permite orientarea livrării ajutorului dinspre Turcia, doar prin punctul de trecere Bab al-Hawa, către regiuni aflate sub controlul grupărilor jihadiste şi rebelilor în provincia Idlib şi în apropierea acesteia, fără intermediul regimului sirian al lui Bashar Al-Assad.


Citește și : Forţele ucrainene rămân pe poziţii în două oraşe-cheie din estul Ucrainei

Mecanismul, care urma să expire marţi, a fost prelungit în iulie anul trecut tot pentru şase luni, o durată impusă de către Rusia, aliată a regimului Al-Assad.

Moscova vrea ca ajutorul să tranziteze în mod exclusiv regiunile aflate sub controlul regimului de la Damasc şi să nu treacă prin punctul Bab al-Hawa, care asigură peste 80% din nevoile populaţiei zonelor jihadiste.

Votul favorabil al Rusiei ”nu ne schimbă poziţia de principiu asupra mecanismului”, a comentat ambasadorul rus Vasili Nebenzia, care a cerut ”respectarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Siriei”.

De partea lor, mai multe ţări membre ale Consiliului, precum SUA, Franţa şi Japonia, stat care asigură preşedinţia Consiliului în ianuarie, au subliniat că ar fi votat o prelungire a acestui mecanism cu 12 luni.

”Actorii umanitari ar fi avut nevoie de un mandat de cel puţin 12 luni şi deschiderea unui al doilea punct de trecere pentru a asigura livrarea mai satisfăcătoare a ajutorului umanitar în beneficiul populaţiei. A garanta un acces durabil şi fără obstacole este condiţia unei asistenţe eficace pentru populaţie”, a declarat ambasadorul francez la ONU, Nicolas de Riviere.

Citește și : Facebook ELIMINĂ postările care sprijină asaltul din Brazilia

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a ”luat notă” de prelungirea mecanismului cu şase luni, ”într-un moment când nevoile umanitare au atins nivelul cel mai ridicat de la debutul conflictului în 2011”, a indicat purtătorul său de cuvânt într-un comunicat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post)

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post) Săptămâna viitoare, la...

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Incendiile se răspîndesc în California, în toiul unui val de caniculă

Incendiile se răspîndesc în California, în toiul unui val de caniculă Pompierii din California luptau împotriva mai multor incendii, în toiul unui val de căldură,...

Luptătorii ruşi refuză ‘în unanimitate’ să participe la Jocurile Olimpice de la Paris

Luptătorii ruşi refuză 'în unanimitate' să participe la Jocurile Olimpice de la Paris Federaţia rusă de lupte a anunţat sâmbătă că luptătorii săi autorizaţi să...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.