X

Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte luni pe subiectul crizei umanitare declanşate de războiul din Ucraina

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni din nou în regim de urgenţă luni, la ora locală 15.00 (20.00 GMT), pe subiectul crizei umanitare declanşate în Ucraina de invazia Rusiei, la cererea Statelor Unite şi a Albaniei, a aflat AFP din surse diplomatice, potrivit agerpres.  

La încheierea acestei sesiuni publice vor urma consultări cu uşile închise între cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, de data aceasta la cererea Mexicului şi a Franţei, state iniţiatoare a unui proiect de rezoluţie care rămâne nematerializat, a declarat pentru AFP un diplomat, sub condiţia anonimatului.

Citește și: SUA evocă o posibilă ‘crimă de război’ atacul asupra centralei nucleare din Zaporojie

Proiectul de rezoluţie franco-mexican, a cărui idee a fost lansată duminică de preşedinţia franceză cu perspectiva unui vot marţi care nu a avut loc, urmăreşte să solicite încetarea ostilităţilor, livrarea de ajutor umanitar şi protecţia civililor.

Proiectul a întâmpinat multiple dificultăţi, inclusiv afirmaţia Statelor Unite că nu îl vor sprijini dacă acesta nu va viza în mod direct Rusia ca sursă a crizei umanitare, a declarat pentru AFP un alt diplomat, sub condiţia anonimatului.

Potrivit mai multor surse diplomatice, Franţa şi-a schimbat abordarea în ultimele zile hotărând, ca urmare a criticilor americane dar şi din partea unor europeni, să nu mai fie atât de insistentă în privinţa unui vot rapid asupra textului.

Orice proiect de rezoluţie care acuză Rusia este sortit eşecului deoarece Moscova are drept de veto în Consiliul de Securitate.

Citește și : Mii de maşini cu refugiaţi se îndreaptă dinspre Kiev, Harkov sau Dnipropetrovsk spre Vestul Ucrainei

Mexic consideră însă, în pofida probabilităţii unui veto din partea Rusiei, că este importantă izolarea internaţională a Moscovei în aventura sa militară.

Joi, Ucraina şi Rusia au convenit să permită crearea unor coridoare umanitare care să permită civililor să fugă în siguranţă din zonele de luptă. Rămâne să fie stabilită punerea lor în practică.

Tags: ONUrezolutierusiaucraina
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina