Consiliul de Securitate al ONU va vota miercuri asupra unei rezoluţii de susţinere a încetării focului din Libia

Publicat:

Consiliul de Securitate al ONU a primit o solicitare de a vota miercuri după-amiază asupra unei rezoluţii de susţinere a încetării focului din Libia, care ar fi primul text constrângător adoptat după declanşarea conflictului la începutul lui aprilie, au declarat mai multe surse diplomatice, relatează AFP, potrivit agerpres.

Votul a fost cerut de Regatul Unit, care a redactat textul ce face obiectul discuţiilor de peste trei săptămâni, a declarat pentru France Presse un diplomat. Poziţia Rusiei, care a blocat pe 5 februarie proiectul de rezoluţie, rămâne necunoscută.


Citește și : Hassan Rohani: ‘SUA nu suportă victoria Republicii islamice!’

Textul “afirmă necesitatea unei încetări a focului durabile în Libia, cu prima ocazie şi fără precondiţii”.

În acest proiect care va fi supus votului nu mai figurează menţiunea privind preocuparea Consiliului de Securitate pentru “implicarea tot mai mare a mercenarilor în Libia”.

Această menţiune a fost la originea blocajului rus săptămâna trecută, Moscova reclamând înlocuirea cuvântului “mercenari” cu “combatanţi terorişti străini”.

La începutul negocierilor, SUA au cerut ca “mercenarii ruşi ai grupului Wagner” să fie menţionaţi cu claritate în text, potrivit unui diplomat care s-a exprimat sub a acoperirea anonimatului.

Rusia este acuzată de mai multe luni că a susţinut transportul în Libia a mai multe mii de mercenari din acest grup privat apropiat de preşedintele rus, în sprijinul mareşalului Khalifa Haftar, care încearcă de la începutul lui aprilie să obţină controlul militar asupra Tripoli. Moscova a negat orice implicare.

Proiectul de rezoluţie britanică “invită”, în plus, organizaţiile regionale, “în special Uniunea Africană, Liga statelor arabe şi Uniunea Europeană”, să vadă cum “ar putea susţine ONU” în misiunile sale politice şi în eventuala supervizare a încetării focului din Libia.

Textul cere continuarea negocierilor comisiei militare comune create la sfârşitul lui ianuarie, în care sunt reprezentate cele două tabere, pentru a ajunge la o “încetare a focului permanentă”, care să includă un mecanism de control, o separare a forţelor şi măsuri de stimulare a încrederii.

Reunită la Geneva, această comisie s-a despărţit sâmbătă fără a ajunge la un acord de încetare a focului, însă ONU a propus o reluare a discuţiilor începând cu 18 februarie.

Proiectul de rezoluţie îi cere secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să vină cu propuneri privind controlul încetării focului “imediat ce va fi posibil, odată ce aceasta va fi decisă de taberele libiene”.

Citește și : Parlamentul Macedoniei de Nord a ratificat aderarea la NATO

Textul sprijină şi concluziile summitului de la Berlin de pe 19 ianuarie, care solicita statelor participante să se abţină de la orice amestec în conflictul libian.

În pofida unui embargo asupra armelor impus acestei ţări din 2011, încălcările au fost permanente. Un raport al ONU a denunţat responsabilităţile EAU, Turciei şi Iordaniei în beneficiul ambelor tabere şi a identificat mai multe grupuri armate venind din Sudan şi din Ciad.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: ‘Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova’

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: 'Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova' Mai mulți deputaţi şi reprezentanţi din regiunea transnistreană...

Moscova își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante

Moscova își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante Conducerea Rusiei urmărește campania prezidențială din SUA...

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: ‘Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului’

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: 'Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului' Judecătoarea...

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.