X

Consiliul de securitate al ONU vrea o anchetă “credibilă” asupra raidului atribuit coaliţiei conduse de Arabia Saudită în Yemen

Consiliul de securitate al ONU a anunţat vineri că vrea o anchetă “credibilă” asupra raidului aerian atribuit coaliţiei militare conduse de Arabia Saudită, care a provocat moartea a 29 de copii în Yemen, relatează AFP, potrivit agerpres.

Ambasadoarea britanică la ONU, Karen Pierce, care prezidează Consiliul şi a vorbit în numele acestui for, le-a spus jurnaliştilor, după o reuniune cu uşile închise privind situaţia din Yemen, că există “o mare preocupare” şi a făcut apel la “o anchetă credibilă şi transparentă”.

Citește și : Vladimir Putin a discutat telefonic cu Tayyip Erdogan (Kremlin)

Anterior în cursul zilei de vineri, coaliţia militară sub comandament saudit, care a intervenit în Yemen împotriva rebelilor houthi, a anunţat deschiderea unei anchete asupra acestui raid.

Consiliul de securitate nu a dispus lansarea unei anchete separate, dar “va continua să discute cu ONU şi cu alţii pentru a vedea cum ancheta poate avansa mai bine”, a precizat Karen Pierce.

Această reuniune a fost solicitată de Bolivia, Olanda, Peru, Polonia şi Suedia, toţi membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate.

Înainte de reuniune, Olanda a insistat asupra faptului că ancheta ar trebui să fie una independentă, lăsând să se înţeleagă că decizia coaliţiei de a lansa o investigaţie este insuficientă.

“Am văzut imaginile cu copii morţi”, a declarat presei ambasadoarea adjunctă a Olandei la ONU, Lise Gregoire-van Haaren.

Citește și : O fregată a Flotei ruse a Mării Negre a urmărit, în aprilie, un submarin nuclear american în Marea Mediterană

“Ceea ce este crucial acum, este să avem o anchetă credibilă şi independentă”, a adăugat ea.

Consiliul de securitate nu a specificat că ancheta ar trebui să fie independentă, aşa cum a cerut secretarul general al ONU, Antonio Guterres, joi.

Tags: anchetaArabia sauditacopiiKaren PierceLise Gregoire-van HaarenONUYemen
Categorii: Sinteze