Consiliul de Stat din Franța suspendă utilizarea dronelor pentru a monitoriza manifestaţiile

Publicat:

Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă franceză, a interzis marţi utilizarea dronelor pentru a monitoriza manifestaţiile pe drumurile publice din Paris, unde au avut loc mai multe demonstraţii în ultimele săptămâni denunţând abuzuri ale guvernului în domeniul securităţii, relatează AFP, potrivit agerpres.

Prefectul poliţiei din Paris, Didier Lallement, ”trebuie să oprească, fără întârziere, măsurile de supraveghere cu drone pentru adunările care au loc pe drumurile publice”, a decis Consiliul.


Citește și : GREVĂ generală în Armenia! Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă

Consiliul de Stat a fost sesizat de asociaţia La Quadrature du Net (LQDN), care era îngrijorată de utilizarea dronelor ”de poliţia administrativă”. În luna mai, instanţa administrativă a interzis utilizarea dronelor pentru monitorizarea capitalei pe parcursul ieşirii din carantină.

Pentru Consiliul de Stat, o supraveghere a poliţiei prin dronă nu ar putea avea loc ”fără intervenţia prealabilă a unui text” care să stabilească şi să autorizeze modalităţile de utilizare. În caz contrar, subliniază justiţia administrativă, ”există o îndoială serioasă cu privire la legalitatea” efectuării unei supravegheri cu ajutorul dronelor.

Legea foarte controversată privind ”securitatea globală” şi care tocmai a fost adoptată în prima lectură de Adunarea Naţională prevede în special reglementarea utilizării dronelor de către poliţie.

Citește și : Poliţia îi sfătuieşte pe nemţi să nu se grăbească ‘să-şi toarne’ vecinii care fac petreceri de Crăciun

Astfel, articolul 22 din acest proiect de lege extinde capacitatea forţelor de ordine de a utiliza imaginile filmate în spaţiul public şi prevede în special că videoclipurile realizate cu dronă sau elicopter vor putea fi transmise în direct la sediul comandamentului dispozitivului de aplicare a legii şi apoi conservate pentru o perioadă de 30 de zile sau mai mult, dacă sunt utilizate în cadrul unei anchete.

Mai multe manifestaţii marcate de violenţe au avut loc în ultimele săptămâni împotriva legii securităţii globale, considerată drept ”liberticidă” deoarece reglementează în mod special difuzarea de imagini cu poliţişti în acţiune.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor Elvețian de origine turcă care acum doi ani și-a ucis cu deosebită cruzime...

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.