X

Consiliul Drepturilor Omului se reuneşte pentru criza din Myanmar

Consiliul Drepturilor Omului (CDO) din cadrul ONU a anunţat luni organizarea vineri a unei sesiuni de urgenţă în care va fi examinată situaţia din Myanmar, unde armata a preluat puterea printr-o lovitură de stat, informează AFP, potrivit agerpres.

Reuniunea, organizată la solicitarea Marii Britanii şi a Uniunii Europene vine “ca răspuns la starea de urgenţă impusă în Myanmar, la detenţia arbitrară a unor politicieni aleşi în mod democratic şi a unor membri ai societăţii civile”, a declarat ambasadorul britanic la Geneva, Julian Braithwaite.

Citește și : Moussa Faki Mahmat, reales preşedinte al Comisiei Uniunii Africane

“Trebuie să răspundem urgent calvarului prin care trec oamenii din Myanmar şi deteriorării rapide a situaţiei drepturilor omului”, a adăugat diplomatul britanic în cadrul unei reuniuni a Consiliului în sistem videoconferinţă.

Reuniunea consacrată situaţiei din Myanmar va începe vineri la 9:00 GMT, conform unui comunicat de presă difuzat luni seara.

Zeci de mii de persoane au ieşit în stradă să protesteze împotriva revenirii armatei la putere după lovitura de stat militară produsă la începutul săptămânii trecute, în pofida numeroaselor arestări şi a cenzurării accesului la internet.

Citește și : Iordania redeschide gradual şcolile

Ambasadorul Marii Britanii a declarat că iniţiatorii reuniunii vor informa membrii CDO despre elaborarea unei rezoluţii.

O cerere pentru organizarea unei reuniuni de urgenţă este acceptată dacă reuneşte cel puţin o treime din cei 47 de membri ai CDO.

Sesiunea ordinară a CDO este programată să înceapă pe 22 februarie. 

Tags: Consiliul Drepturilor Omului (CDO)genevaJulian BraithwaiteMyanmarONU
Categorii: Știrile zilei