Consiliul Europei are un nou secretar general

Publicat:

Ministrul pentru afaceri externe şi europene al Croaţiei, Marija Pejcinovic Buric, a fost aleasă miercuri secretar general al Consiliului Europei pentru o perioadă de cinci ani, în contextul în care organizaţia paneuropeană de apărare a drepturilor omului şi a democraţiei a fost greu încercată de o lungă criză cu Rusia, relatează AFP, potrivit agerpres.

Cu 159 de voturi din cele 268 exprimate de membrii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), reuniţi la Strasbourg, Marija Pejcinovic Buric a câştigat alegerile în faţa ministrului de externe belgian Didier Reynders, care a primit 105 voturi, a declarat preşedinta APCE, Liliane Maury Pasquier.


Citește și : Explozie puternică la Viena – Patru persoane au fost rănite grav

La anunţarea rezultatului, politiciana croată a fost îndelung aplaudată în hemiciclu.

Ea îi va succeda pe 18 septembrie fostului premier norvegian Thorbjorn Jagland, în vârstă de 70 de ani, primul secretar general al organizaţiei care a fost reales în funcţie pentru un al doilea mandat.

Ales pentru cinci ani pentru a conduce şi reprezenta organizaţia, secretarul general este oficial “responsabil pentru planificarea strategică, orientarea programului de activităţi şi bugetul Consiliului Europei”, care se ridică la 437 milioane de euro în 2019.

Organizaţie care reuneşte 47 de state de pe continentul european, Consiliului Europei are drept principală misiune apărarea drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept, bazându-se pe Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) şi pe munca de monitorizare şi recomandările comisiilor specializate, în prevenirea torturii sau a luptei împotriva corupţiei de exemplu.

Citește și : Netanyahu avertizează statele care intenționează să atace Israelul

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.