Consiliul Europei cere Italiei să anuleze sau să reformuleze un nou decret cu privire la salvările de migranţi pe mare

Publicat:

Italia trebuie să anuleze sau rescrie noul său decret antiimigraţie care vizează modul de tratare a navelor umanitare operate de organizaţii nonguvernamentale (ONG-uri) astfel încât să se asigure că acesta “respectă pe deplin” drepturile omului şi obligaţiile sale internaţionale, a afirmat joi comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, transmite Reuters, potrivit agerpres

Decretul introdus de guvernul de dreapta al premierului Giorgia Meloni ordonă navelor umanitare ale ONG-urilor să solicite oprirea într-un port “fără întârziere” după o salvare, în loc să rămână pe mare în căutarea altor ambarcaţiuni cu migranţi în pericol.


Citește și : Lavrov susţine că Occidentul intenţionează să transforme Republica Moldova în ‘următoarea Ucraină’

Consiliul Europei şi-a manifestat aceste preocupări într-o scrisoare adresată săptămâna trecută ministrului italian de interne Matteo Piantedosi, publicată online joi.

Potrivit comisarului CoE Dunja Mihatovic, decretul riscă să forţeze navele ONG-urilor “să ignore alte apeluri de ajutor din zonă dacă deja au la bord persoane salvate, chiar dacă mai dispun de capacitatea de a efectua o nouă salvare”.

Comisarul a menţionat şi că practica de a desemna porturi din ce în ce mai îndepărtate unde navelor umanitare cu migranţi li se permite să acosteze “prelungeşte suferinţa persoanelor salvate şi întârzie în mod neavenit acordarea asistenţei adecvate pentru a răspunde necesităţilor fundamentale ale acestor persoane”.

Biserica catolică italiană a formulat luna trecută critici similare.

Într-un răspuns publicat de asemenea de Consiliul Europei, Italia a negat că regulile sale interzic salvările sau forţează ONG-urile să ignore apeluri de asistenţă, susţinând că încearcă astfel să pună capăt recuperării “sistematice” de migranţi de pe mare “fără niciun fel de coordonare”.

Decretul în acest sens a intrat în vigoare la începutul lui ianuarie, dar mai trebuie ratificat de parlamentul italian, timp în care i se pot aduce amendamente.

Citește și : Tancurile Ucrainei nu vor face ‘mare brânză’ în absența avioanelor militare moderne

Italia se confruntă cu o creştere a sosirilor pe mare dinspre Africa de Nord, dar salvările realizate de ONG-uri reprezintă doar puţin peste 10% din total, majoritatea migranţilor fiind recuperaţi de nave de stat sau private ori sosind singuri.

Circa 105.410 migranţi au ajuns în Italia în 2022 pe cale maritimă, conform datelor Ministerului de Interne, comparativ cu 67.477 în 2021 şi 34.154 în 2020. ONU estimează în acelaşi timp că aproape 1400 de migranţi au murit în încercarea de a traversa Mediterana centrală, pe parcursul anului trecut.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.