X

Consiliul Europei cere Italiei să ‘suspende de urgenţă’ acordul cu Libia privind returnarea migranților

Consiliul Europei a cerut vineri Italiei să ”suspende de urgenţă” cooperarea în cadrul unui acord încheiat cu garda de coastă libiană care a condus la o creştere a returnării migranţilor către Libia, ţară aflată în continuare în război, informează AFP, scrie agerpres.

”Cer (…) guvernului italian să suspende de urgenţă activităţile de cooperare cu gărzile de coastă libiene (…) până când garanţii clare privind respectarea drepturilor omului” vor fi asigurate, a indicat într-un comunicat Dunja Mijatovic, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei.

Citește și : Germania confirmă al şaselea caz de coronavirus, un copil

Respectivul acord a fost încheiat de Italia şi guvernului libian pe 2 februarie 2017 şi a permis reducerea numărului migranţilor care debarcă pe coastele italiene. Înţelegerea urmează să fie ”reînnoită automat” duminică, a mai spus comisarul Consiliului Europei, care şi-a manifestat ”regretul” că noul guvern de la Roma nu a anulat acest acord, sau măcar să-i fi schimbat clauzele.

”Unele tipuri de asistenţă oferită gărzilor de coastă libiene au avut ca efect o creştere a returnării migranţilor, inclusiv a solicitanţilor de azil, către Libia, unde au suferit grave încălcări ale drepturilor omului”, argumentează comisarul Dunja Mijatovic.

Ea cere de asemenea ”Italiei şi altor state membre” ale Consiliului Europei să ”susţină eforturile organizaţiilor internaţionale pentru a obţine eliberarea refugiaţilor, a solicitanţilor de azil şi migranţilor din locurile de detenţie din Libia şi să faciliteze crearea de culoare umanitare sigure”.

Mai mult, Dunja Mijatovic a spus că statele membre ale Consiliului Europeni ”trebuie se asemenea să asigure că pe Mediterana sunt desfăşurate suficiente nave de căutare şi salvare” pentru a evita ”noi decese pe mare” în rândul migranţilor.

Citește și : Germania se aşteaptă ca un vaccin împotriva noului coronavirus să fie dezvoltat în câteva luni

După ce cu opt ani în urmă NATO a contribuit militar la victoria diferitelor grupări armate eterogene împotriva dictatorului Muammar Gaddafi, Libia este astăzi un stat eşuat în care autoritatea guvernului recunoscut internaţional se reduce la capitala Tripoli, încercuită de trupele lui Khalifa Haftar, în timp ce estul ţării este controlat de acesta din urmă, iar numeroasele grupări armate îşi dispută supremaţia şi se finanţează prin operaţiuni de contrabandă, în special trafic cu migranţi care doresc să ajungă în Europa.

Tags: acordConsiliul EuropeiDunja MijatovićlibiamigrantiMuammar GaddafiNATO
Categorii: Diaspora