Consiliul Europei critică obstrucţionarea navelor de salvare a migranţilor

Publicat:

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a denunţat joi obstrucţionarea navelor de salvare a migranţilor de către unele state europene, spunând că acest lucru “pune în pericol vieţile multor oameni”, relatează dpa, potrivit agerpres.

“Deşi statele au dreptul să-şi controleze graniţele şi să asigure securitatea, acest lucru nu se poate face în detrimentul drepturilor omului”, a spus el.


Citeşte şi: La fiecare trei zile, un militant al drepturilor omului este asasinat în Columbia

Invocând ‘tragedii’ recente în care sute de migranţi şi-au pierdut viaţa, Mijatovic a susţinut că organizaţiile neguvernamentale joacă un rol crucial în salvare.

ONG-urile “ar trebui lăsate libere să folosească porturi şi alte facilităţi pentru operaţiuni de salvare şi pentru a-i ajuta pe migranţi”, a adăugat el.

Guvernele italian şi maltez au blocat nave ale unor ONG-uri în ultimele săptămâni deoarece ele vor ca migranţii salvaţi pe mare să fie duşi înapoi în Libia de către paza de coastă libiană.

Însă Mijatovic a atras atenţia că autorităţile care coordonează operaţiunile de salvare ar trebui să respecte drepturile omului în cazul migranţilor salvaţi şi nu să îi pună în faţa riscului de rele tratamente sau de detenţie arbitrară.

Conform ONU, migranţii riscă detenţii arbitrare în condiţii necorespunzătoare în centrele de detenţie libiene.

Citeşte şi: Lech Walesa se alătură protestatarilor din Polonia

Migranţii din Libia au fost de asemenea supuşi la tortură, extorcări, muncă forţată şi crime.

Liderii europeni au acuzat organizaţiile de salvare că fac jocul traficanţilor de persoane şi că nu respectă instrucţiunile oficiale. În schimb, ONG-urile spun că ele salvează vieţi.

Conform ONG-ului de salvare SOS Mediterranee, în prezent nu există nicio ambarcaţiune a organizaţiilor neguvernamentale care să opereze în apele dintre Libia, Italia şi Malta.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze Un uriaș submarin e...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.